Wraz z modą na zdrową żywność rośnie zapotrzebowanie na gęsinę w handlu i gastronomii. Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Jest to blisko 8 mln sztuk, czyli 45 tys. ton.
Zdecydowana większość trafia na eksport. Główni odbiorcy to Niemcy, Francuzi i Hongkong. Rośnie też krajowa konsumpcja. Jeszcze kilka lat temu statystyczny Polak zjadał zaledwie 17 gramów gęsiny – obecnie to już prawie 20-krotnie więcej.
Gęsina zawiera dużo białka, składników mineralnych, witaminy A, z grupy B i E, Charakteryzuje się też niską zawartością tłuszczu i cholesterolu. Dzięki kwasom CLA poprawia przemianę materii. Oprócz dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczu gęsim, dużo jest też cynku i krzemu. Przed wojną gęsina była obowiązkowo na każdym stole na 11 listopada, tak jak pierogi z kapustą na Wigilię.
Źródło: TVP Agrobiznes