Hodowca Drobiu

Amerykański Departament Rolnictwa prognozuje, że w 2016 r. brazylijska produkcja mięsa kurcząt brojlerów wzrośnie o 5% w skali roku do 13,5 mln ton. Producentom będą sprzyjały stabilne ceny pasz i rosnący eksport na skutek deprecjacji krajowej waluty o 30% i pojawienie się nowych rynków zbytu. Koszty żywienia drobiu pozostaną niskie, dzięki spodziewanym w tym roku rekordowym zbiorom soi i kukurydzy. W największym brazylijskim stanie dla produkcji brojlerów – Parana, przeciętne koszty wytwarzania powinny zmniejszyć się o 3-4%. Największe koszty produkcji generuje energia, zatrudnienie i transport, natomiast wydatki na żywienie i zakup piskląt maleją. Popyt na brazylijskie mięso kurcząt wzrośnie w przyszłym roku ze względu na epidemię ptasiej grypy w wielu innych krajach, m. in. w USA. Rząd Brazylii ostatnio wynegocjował otwarcie nowych rynków zbytu dla krajowych brojlerów m.in. w Pakistanie, Malezji, Birmie i Meksyku (ponowne zatwierdzenie wysyłek do 2016 r.). Według przewidywań USDA, brazylijski eksport mięsa kurcząt wzrośnie w 2016 r. o 5% do 3,9 mln ton, osiągając kolejny rekordowy poziom. Brazylia może obecnie eksportować mięso kurcząt do 158 krajów, jednak 70% wysyłek koncentruje się w 10 krajach. W przyszłym roku są również szanse na wzrost wywozu do Chin. Wolniejsze tempo wzrostu krajowego spożycia (2% w 2016 r. do 9,6 mln ton) będzie spowodowane recesją gospodarczą i zmniejszoną siłą nabywczą konsumentów ze względu na wysoki stopień zadłużenia Brazylijczyków, rosnącą inflację i bezrobocie. Mięso kurcząt pozostaje na brazylijskim rynku najtańszym źródłem białka zwierzęcego.

Za: Fammu/Fapa

Według danych Eurostatu, w 2014 r. unijna produkcja ekologiczna drobiu wyniosła 28,5 mln szt. i była niższa o ok. 4% w skali roku. Liderem na tym rynku była Francja, która utrzymywała w systemie ekologicznym 12,75 mln szt. drobiu – prawie o 9% więcej niż rok wcześniej. Na drugim miejscu uplasowały się Niemcy z produkcją 4,9 mln szt. (bez zmian w ciągu roku), a na kolejnych Wielka Brytania (2,4 mln szt., -3,6%) i Holandia (2,3 mln szt., +8,5%). Produkcja ekologiczna drobiu wzrosła również m.in. w Belgii (+10,5% do 2,1 mln szt.), Szwecji (+3,8% do 929,6 tys. szt.) i Polsce (+5,6% do 257,5 tys. szt.). Największy spadek zanotowano w Rumunii (-22,1% do 57,8 tys. szt.). Produkcja obniżyła się również na Łotwie (-10,3% do 24,7 tys. szt.), Cyprze (-9,8% do 8,6 tys. szt.), w Estonii (-6% do 21 tys. szt.), na Słowacji (-5,3% do 8,3 tys. szt.) i Litwie (-1,2% do 6,2 tys. szt.). Eurostat gromadzi dane dotyczące unijnej produkcji ekologicznej drobiu od 2013 r. W spisie uczestniczy 27 państw członkowskich UE (oprócz Luksemburga).

Źródło: FAMMU/FAPA

Tagi: ,

Światowy dzień Jaja obchodzony jest na świecie od 1996 roku. Odbywa się tradycyjnie w drugi piątek października. Święto to już więc 20-letnią historię. W związku z tym dniem na całym świecie organizowane są festiwale, imprezy charytatywne i uroczystości miejskie, które mają na celu podkreślenie roli jaj w żywieniu człowieka. Jaja są źródłem życia i symbolem płodności. Życie w społeczeństwie ograniczonych zasobów światowych, rosnącej populacji i ludzkiej każe skłaniać do poszukiwania taniej żywności i wyjątkowych walorach odżywczych, co w połączeniu ze sztuką kulinarną może dać zdecydowanie udane przedsięwzięcie. W krajach rozwijających się, gdzie wzrost liczby ludności gwałtownie rośnie, korzyści płynące z wartości odżywcze jajek są daleko idące. Do tej pory w krajach rozwijających się dostępność jaj jest ograniczona, ale świadomość społeczeństwa o ich właściwościach jest już bardzo duża – postrzegane są jako trwałe źródło wysokiej jakości białka, minerałów i witamin.

Komisja Europejska opublikowała raport dotyczący produkcji drobiu w Unii Europejskiej za okres styczeń-lipiec 2015. Ogólny wzrost w całej UE za ten okres wyniósł 3,3%. Największy wzrost zanotowano w Polsce +12,7%, Rumunii +9,4%, Szwecji +8,8% oraz na Węgrzech +8,0%. W Wielkiej Brytanii i we Francji, naszych największych konkurentów wzrost ten wyniósł 2,2%. Produkcja drobiu w omawianym okresie zmniejszyła się w Niemczech -0,4%, Finlandii, Słowenii, Grecji oraz na Malcie. Największy spadek obserwowany był w przypadku Danii -7,7%.

Spożycie drobiu w UE, po znacznym wzroście w 2014 r. (+4%), w 2015 r. zwiększy się już tylko o 1%, a w 2016 r. o dalsze 1,7% do 13 mln ton. Przeciętnie będzie wynosić to 25,5 kg na jednego mieszkańca. Konkurencyjność cenowa w porównaniu z mięsem czerwonym oraz wzrost produkcji będą nadal faworyzowały mięso drobiu.

Za: Fammu/Fapa

Tagi:

Podkategorie

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.