Zawirowania logistyczne w UE mogą utrudniać bieżące zaopatrzenie w żywiec i wieprzowinę w niektórych regionach, dlatego też konsumenci w wielu krajach Unii Europejskiej robią większe zapasy produktów mięsnych windując ceny w sieciach handlowych. Na razie nie widać jednak przełożenia wzrostu cen w hipermarketach na ceny skupu żywca wieprzowego. Presja cenowa wystąpiła również na rynku warchlaków powodując zahamowanie wzrostu cen.
Pomimo nasilającej się pandemii COVID-19 sytuacja na europejskim rynku wieprzowiny stabilizuje się. Niderlandy, Francja, Belgia i Austria w 14 tygodniu utrzymały ceny tuczników na poziomie sprzed tygodnia. W Niemczech w 14 tygodniu cena VEZG została utrzymana na poziomie 1,89 €/kg (wbc). Dania obniżyła cenę tuczników o 4 centy. Hiszpania, która mocno ucierpiała w następstwie ataku koronawirusa, obniżyła cenę o 3 centy. We Włoszech, które są w dramatycznej sytuacji liczba ubojów została ograniczona o 40% - informuje ISN.