Kierunki eksportu mięsa indyczego z USA

Z amerykańskich analiz wynika, że największym odbiorcą mięsa indyczego z USA jest Meksyk, który jest również największym importerem brojlerów ze Stanów Zjednoczonych. W ciągu pierwszych 6 m-cy 2017 roku Meksykanie sprowadzili dziesięciokrotnie większą ilość indyków (180,5 mln funtów, czyli 82 mln ton), niż drugi co do wielkości odbiorca tego mięsa - Hong Kong (15,9 mln funtów), czyli 2 mln ton). Pozostałe miejsca eksportu indyków ze Stanów Zjednoczonych to: Japonia, Dominikana, Haiti, Kanada, Benin, Jamajka, RPA i Chile. Indyki eksportowane były także do: Bahamy, Tajwanu, Panamy, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Kostaryki, Gwatemali i Peru.
Kanada, która była szóstym co do wielkości importerem amerykańskiego indyka, była zarówno największym eksporterem indyków do Stanów Zjednoczonych, które w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2017 wyniosło 10,5 miliona funtów. Chile, który był dziesiątym największym importerem indyka w USA, znalazło się na drugim miejscu wśród rynków eksportujących indyki do USA  (za 4,3 mln funtów). Jedynym krajem, który wyeksportował indyki do USA, a nie sprowadzał ich z tego kraju był Izrael (673 tys. funtów).

 

1 września 2017

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.