Produkcja indyków w Rosji bezsprzecznie nabiera tempa. Specjalnie dla naszego kwartalnika Indyk Polski Vladyslaw Vorotnikow, korespondent międzynarodowy współpracujący z takimi czasopismami jak Watt Poultry, Poultry International opracował raport dotyczący efektywności produkcji mięsa indyczego w tym kraju.
Produkcja indyków w Rosji prowadzona jest przede wszystkim przez dużych integratorów, takich jak Damate, Cherkizovo. Pozostała część to chów przydomowy, prowadzony przez indywidualnych rolników na dużych liniach genetycznych indyków w formie tzw. chowu wolno wybiegowego. Jak podaje Andrej Kowalew, przewodniczący Rosyjskiego stowarzyszenia producentów indyków, współczynnik wykorzystania paszy wynosi na fermach 2,35-2,65 kg paszy na kg przyrostu. Diety dla indyków przygotowywane są w większości na bazie zbóż, tylko na dużych fermach stosowana jest w paszy soja. Rosyjscy konsumenci są przeciwni stosowania soi GMO w żywieniu zwierząt, a produkcja tej rośliny oleistej z rodzimych upraw (non GMO) w Rosji jest niewielka, natomiast bez ograniczeń stosowane są w paszach antybiotyki.
Więcej o technologii produkcji indyków w Rosji można przeczytać w naszym najnowszym wydaniu kwartalnika Indyk Polski.