Strefa Bydło

Hodowca Bydła 2/2012

Bolusy rozwiązanie dyskusyjne

Wojciech Neja  Katedra Hodowli Bydła, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

Witaminy i składniki mineralne pobrane wraz z paszą warunkują prawidłowy przebieg procesów życiowych zwierząt. Rośliny same potrafią syntetyzować witaminy, natomiast zwierzęta muszą je otrzymywać w postaci gotowej lub jako prowitaminy. W przypadku bydła wypasanego na pastwiskach utrudnione jest stosowanie dodatków paszowych zawierających witaminy i składniki mineralne. Rozwiązaniem tego problemu mogą być bolusy, które wykorzystywane są również w chowie bydła mlecznego oraz opasowego.

 

Niektóre spostrzeżenia dotyczące gąbczastego zwyrodnienia tkanki mózgowej u bydła – B S E (2)

Henryk Maciołek, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa  Tadeusz Domerecki, Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Skierniewicach

Pierwszy przypadek gąbczastego zwyrodnienia mózgu stwierdzono u owiec chorych, wypasanych na wspólnych pastwiskach, a chorobę określono mianem trzęsawki (scrapie), która najczęściej występowała od około 1730 roku na terytorium Anglii. Uważano wówczas, że czynnikami wywołującymi „chorobę scrapie” są przede wszystkim wyładowania atmosferyczne lub nadmierny popęd płciowy, występujący u zwierząt udomowionych. Dopiero w 1938 roku francuscy badacze: J. Cuille i P.-L. Chelle stwierdzili, że czynnikiem chorobotwórczym jest jeszcze bliżej nieokreślony wirus .

 

Zastosowanie efektywnych mikroogranizmów w produkcji bydlęcej

Adrianna Pawlik, Grażyna Sender, Ewa Metera, Adrian Deas  IGHZ PAN w Jastrzębcu

Czym są efektywne mikroorganizmy?
Efektywne mikroorganizmy (EM) są naturalnie występującymi korzystnymi mikroorganizmami. Są one nieszkodliwe, niepatogenne, niemodyfikowane genetycznie. Nie są one również lekami. Podstawową grupę tych drobnoustrojów stanowią bakterie kwasu mlekowego, a prócz nich także drożdże i bakterie fototroficzne.

 

Efektywność chowu bydła mięsnego

Adamski Maciej, Greis Joanna  Uniwerystet Przyrodniczy, Wrocław

Efektywność chowu bydła mięsnego w znacznej mierze oparta jest na świadomości hodowcy oraz jego umiejętności odpowiedniego ustosunkowania się do wielu składowych wpływających na końcowy wynik produkcji.

 

 

 

Tomasz Twardowski 

Instytut Chemii Bioorganicznej PAN, Poznań

W poprzednim wydaniu Hodowcy Bydła opublikowany został artykuł pp. profesorów: Stanisława Więckowskiego oraz Grażyny Cichosz na temat oczekiwań i faktów związanych z GMO. Poniżej prezentujemy artykuł polemiczny p. profesora Tomasza Twardowskiego z Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu. Obydwie publikacje pozostawiamy Państwa ocenie. Oczekujemy na dalsze komentarze w sprawie wykorzystania roślin modyfikowanych genetycznie w żywieniu zwierząt.

 

Tagi:

Nowa 7-warstwowa folia rolnicza do sianokiszonki marki DUO PLAST

DUO PLAST AG®
DUO PLAST AG® podczas targów Agrotech 2012 po raz pierwszy zaprezentuje pierwszą na rynku
7-warstwową folie rolniczą. DUO 7PLUS XL to pierwsza tego rodzaju folia rolna stretch wytwarzana według opatentowanej formuły, gwarantującej całkowicie szczelne owinięcie bel, atym samym maksymalną wydajność.
7-warstwowe folie znane są obecnie przede wszystkim z przemysłu żywnościowego. W rolnictwie dotychczasowym stosowane są standardowo folie o 3 do 5-warstw.

Rozwój przewodu pokarmowego a żywienie cieląt

Juliusz Strzetelski  Instytut Zootechniki-PIB, Kraków-Balice

 

Zależnie od wieku i zaawansowania funkcji trawiennych można wyróżnić trzy okresy rozwoju przewodu pokarmowego cieląt, które wiążą się z rodzajem pobieranego pokarmu:
■    Faza żywienia paszą płynną (siarą a następnie mlekiem lub preparatem mlekozastępczym) W okresie tym funkcjonuje rynienka przełykowa, która doprowadza paszę płynną bezpośrednio do trawieńca z pominięciem nieczynnego żwacza.
■    Okres przejściowy, w którym zapotrzebowanie cieląt na składniki pokarmowe pokrywa zarówno pasza płynna jak i pasza stała, głównie treściwa.
■    Żywienie paszami stałymi i utrwalenie funkcji przeżuwania. Cielę pokrywa zapotrzebowanie na składniki pokarmowe w oparciu tylko o pasze stałe.

 

Monitorowanie pozostałości substancji hamujących w mleku surowym

Dariusz Minakowski, UWM w Olsztynie

Włodzimierz Cichosz, LAB-MLEK sp. z o.o. w Olsztynie

Nieodzownym kryterium kwalifikacji mleka surowego do skupu i przetwórstwa jest monitorowanie pozostałości substancji hamujących (s. h.). Powszechne stosowanie środków farmakologicznych w leczeniu bydła wiąże się z ryzykiem występowania ich pozostałości w mleku.

 

Optymalne zestawienie dawki pokarmowej włókno strukturalne

Józef Krzyżewski  Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

Jednym z najtrudniejszych zagadnień w hodowli bydła mlecznego, zwłaszcza krów wysoko wydajnych, jest optymalne zestawienie dawki pokarmowej. Optymalna dawka pokarmowa, zwłaszcza dla wysoko wydajnych krów, niezależnie od systemu utrzymania i żywienia (tradycyjny, TMR, PMR), oprócz pełnego pokrycia zapotrzebowania zwierząt na energię, białko, sole mineralne i witaminy, powinna posiadać także odpowiednią strukturę fizyczną. Struktura ta jest uzależniona od składu komponentowego (rodzaju skarmianych pasz) dawki pokarmowej i od składu chemicznego całej diety.

 

Federalna wystawa hodowlana bydła simentalskiego w Ried w Austrii

Tomasz Sakowski  Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu

Co dwa lata w Austrii odbywa się krajowa wystawa bydła simentalskiego, która jest znakomitą okazją do spotkań hodowców ze wszystkich regionów i podsumowania wyników prac hodowlanych w postaci wyboru czempionów wystawy w wielu kategoriach. Liczą się tutaj nie tylko piękno i pokrój zwierzęcia, ale również zdolność do przekazywania pożądanych cech na swoje potomstwo. Dlatego oprócz pojedynczych zwierząt w walce liczyły się też linie po wybitnych matkach, a także stawki krów po wybitnych buhajach.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.