Archiwum
Kukurydza ziarnowa i kiszonkowa w krajach UE i na świecie
Witold Podkówka
Uniwersytet Technologiczno–Przyrodniczy w Bydgoszczy
Powierzchnia uprawy kukurydzy z podziałem na ziarnową i kiszonkową, wynika ze sposobu użytkowania.
Kukurydzę uprawianą w technologii kiszonkowej wykorzystuje się do produkcji kiszonki, która jest podstawową paszą objętościową dla bydła lub jako substrat do produkcji biogazu. Ziarno kukurydzy stanowi:
■ składnik diety żywieniowej ludzi,
■ składnik mieszanek paszowych głównie dla drobiu i świń oraz bydła,
■ do produkcji bioetanolu,
■ do produkcji skrobi,
■ przetwórstwie rolno-spożywczym,
■ do wytwarzania napojów i innych środków spożywczych.
Słoma kukurydziana po zbiorze kolb to substrat do produkcji peletu lub brykietu do celów grzewczych, względnie substrat do produkcji biogazu.
Szczególne znaczenie ma ziarno kukurydzy w gospodarce narodowej, czego dowodem jest wzrost globalnej produkcji w ciągu ostatnich 50 lat. W 1960 roku szacowano światową produkcję ziarna na poziomie 220 mln ton, zaś w 2010 osiągnięto poziom 814 mln ton. Wynika z tego, że średnio roczny wzrost produkcji ziarna wynosił 12 mln ton.
Dane zamieszczone w tabeli 1 wskazują, że w krajach UE 60% powierzchni uprawy kukurydzy przypada na ziarno, zaś na kiszonkę tylko 40%.
W 27 krajach Unii Europejskie powierzchnia uprawy kukurydzy w 2010 roku wynosiła:
■ 13,6 mln ha ogółem, w tym:
→ 8,1 mln ha kukurydza ziarnowa
→ 5,5 mln ha kukurydza kiszonkowa.
W skali światowej produkowane jest głównie ziarno, na które przypada 93% powierzchni uprawianej kukurydzy. Wynika to z faktu, że w wielu regionach świata ziarno kukurydzy stanowi podstawowy składnik diety ludzkości. Kukurydza zastępuje ryż, względnie maniok.
Światowa powierzchnia uprawy kukurydzy w 2010 roku wynosiła 167,3 mln ha ogółem, w tym: 155,6 mln ha kukurydza ziarnowa oraz 11,7 mln ha kukurydza kiszonkowa.
Powierzchnia uprawa kukurydzy ziarnowej w mln ha:
■ Azja – 42,5
■ Afryka – 30,7
■ Chiny – 31,5
■ USA – 33,0
■ Ameryka Środkowa – 9,8
■ Unia Europejska – 8,1
■ Razem – 155,6.
Dane zestawione w tabeli 2 jednoznacznie wskazują, że globalna produkcji ziarna kukurydzy jest na pierwszym miejscu. Przyjmując całkowitą produkcję trzech podstawowych zbóż: pszenicy, kukurydzy, ryżu za 100%, to na ziarno kukurydzy przypada 43%. Średni plon ziarna kukurydzy wynosi 5,1 ton/ha, zaś pszenicy i ryżu tylko 2,9 ton/ha
Przedstawiona w skrócie informacja wskazuje, że kukurydza jest ważną gospodarczo rośliną uprawną, której znaczenie będzie wzrastało, mając na uwadze wzrost liczby mieszkańców i wzrastające zapotrzebowanie na energię.