Strefa Bydło

Choroby zakaźne bydła

Maciej Adamski, Marta Kaliciak; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

Masowa produkcja, zmaksymalizowana wydajność zwierząt gospodarczych jest pewnego rodzaju koniecznością. Niesie ona niestety wzrastające zagrożenie na poziomie zdrowia, wydajności i opłacalności. Hodowcy musza się borykać z wciąż nowymi problemami natury zdrowotnej zwierząt. Choroby zakaźne powstają na skutek wniknięcia oraz działalności patogenów w organizmie. Do głównych czynników zakaźnych zalicza się bakterie oraz wirusy. Wywoływać one mogą szereg, niejednokrotnie trudnych do wyleczenia chorób takich jak leptospiroza, gruźlica, paratuberkuloza, BVD czy IBR.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.