
Archiwum
Owady nękające bydło na pastwiskach
Katarzyna Jankowska; PAN Olsztyn
Osiąganie dobrych wyników produkcji na fermach bydła jest możliwe wówczas, gdy zwierzęta mogą przebywać w zdrowym, pozbawionym zagrożeń środowisku. Istnieje jednak pewne niebezpieczeństwo w postaci pojawiających się, szczególnie w okresie wiosenno-letnim wektorów patogenów, jakimi są owady. Wśród nich najbardziej uciążliwymi są muchy, meszki, komary, kuczmany oraz gzy. Uciążliwość owadów polega głównie na nieustannym niepokojeniu zwierząt. Pobudzone i zaniepokojone zwierzęta pobierają mniej paszy, przez co ich wydajność może spaść nawet około 15%. Obecność owadów wpływa negatywnie na komfort psychiczny zwierząt. Podrażnione nie mogą spokojnie odpoczywać lub pobierać paszy. Największym jednak zagrożeniem dla zdrowia zwierząt są przenoszone przez owady chorobotwórcze patogeny.