Strefa Bydło

Odchów jałówek ras mięsnych

Bartosz Szymik; Zakład Hodowli Bydła, Instytut Zootechniki PIB Balice

 

Założeniem wprowadzania do stada nowych zwierząt powinna być ich wyższa wartość hodowlana w porównaniu z rodzicami. Dzięki temu stado będzie się rozwijać i zrealizowany zostanie postęp hodowlany. W stadach produkcyjnych niezmiernie ważne jest, aby wprowadzona do stada jałówka, stała się zdrową, płodną krową mogącą przez wiele lat rodzić zdrowe, żywotne cielęta. W celu utrzymania określonej liczebności stada i dla zapewnienia odpowiedniego postępu hodowlanego należy przeprowadzać umiejętną selekcję jałówek remontowych.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.