Strefa Bydło

Produkcja pasz z trwałych użytków zielonych sprzyjająca ochronie środowiska

Ewa Stamirowska-Krzaczek; Instytut Nauk Rolniczych, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie
Paweł Krzaczek; Katedra Energetyki i Środków Transportu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie


Użytki zielone stanowią część użytków rolnych wykorzystywanych do produkcji pasz przeznaczonych dla zwierząt gospodarskich. Łąki i pastwiska są ekosystemami trawiastymi z roślinnością tworzącą zbiorowiska złożone z trwałych roślin zielnych, głównie bylin, wśród których dominują trawy [Kucharski, 1999]. Trawy odznaczają się szeroką amplitudą ekologiczną oraz dużymi zdolnościami adaptacyjnymi, zwłaszcza w skrajnych warunkach środowiskowo-klimatycznych zarówno naturalnych (pożary, spasanie), jak i stworzonych przez człowieka (zanieczyszczenie siedliska, niszczenie mechaniczne) [Frey, 2000].

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.