Skuteczne czyszczenie kurników nowoczesnymi, enzymatycznymi detergentami
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
Avicons
W ostatniej dekadzie, światowa, intensywna produkcja zwierzęca, przeszła teoretyczną i techniczną rewolucję dotyczącą metod czyszczenia pomieszczeń zwierzęcych przed dokonaniem ich odkażenia. Szczególnie w towarowych fermach brojlerów, rodzicielskich i prarodzicielskich, usuwanie kurzu i brudu tylko wodą pod wysokim ciśnieniem, jest obecnie postrzegane jako procedura prymitywna, nieskuteczna i ryzykowna. Obecność w fermie wysoce zjadliwych bakterii i wirusów, wpływa negatywnie na opłacalność hodowli i produkcji drobiu i dlatego nie można tolerować upadków przewyższających 5% spowodowanych uporczywymi zabrudzeniami i brakiem skutecznego systemu biologicznego bezpieczeństwa, które stało się podstawowym celem nowoczesnych producentów drobiu.
Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.