
Archiwum
Chów drobiu w kurnikach z dostępem do wybiegu
Marcin Różewicz
Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt UPH Siedlce
W Polsce od lat utrzymuje się stosunkowo liczna grupa konsumentów zainteresowana nabywaniem produktów drobiarskich z chowu przyzagrodowego. Znaczną ich część stanowią konsumenci jaj, a w nieco mniejszym stopniu mięsa drobiowego. W ich mniemaniu produkty pozyskiwane od ptaków korzystających z wybiegu są zdrowsze i smaczniejsze w porównaniu do tych z systemu intensywnego. Wykorzystanie pasz z własnego gospodarstwa oraz dostęp do zielonki w okresie wiosenno-letnim jest stosunkowo tanim sposobem żywienia. Dodatkowo ptaki, mogąc korzystać z wybiegu, urozmaicają swoją dietę o drobne bezkręgowce i kamyczki ułatwiające trawienie. Podstawą prowadzenia chowu drobiu z wybiegiem są odpowiednio zorganizowane i usytuowane kurniki. Chronią one ptaki przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi w okresie jesienno-zimowym, ale są także miejscem odpoczynku w nocy. Powinny więc być odpowiednio przystosowane do danego gatunku drobiu i co ważne, zapewniać bezpieczeństwo, utrudniając dostęp drapieżnikom.
Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.