Strefa Drób

Żywienie kur nieśnych na ściółce i w klatkach

Alina Rachwał; Poznań



W wyniku wieloletnich prac hodowlanych kury nieśne dojrzewają szybciej aniżeli kilkadziesiąt lat temu. Niektóre mieszańce użytkowe typu nieśnego szczyt produkcji jaj osiągają już w wieku 24. tygodni. Wiąże się to z koniecznością stosowania programu żywienia, umożliwiającego uzyskanie przez te ptaki masy ciała co najmniej 1300 g w wieku 18 tygodni. Do czasu osiągnięcia szczytu produkcji jaj masa ich ciała powinna zwiększyć się o około 300 g. Przy optymalizacji masy ciała kur uwzględnić należy również porę roku i pochodzenie ptaków, tj. ich uwarunkowane genetycznie właściwości.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.