Strefa Drób

Hodowca Drobiu 2/2017

Produkcja drobiu bez antybiotyków jest możliwa

Katarzyna Markowska

 



Wywiad z Wiliamem Alexandrem, przedstawicielem serwisu technicznego Hybrid Turkeys 
Wiliam Alexander posiada ponad 30-letnie doświadczenie w branży drobiarskiej. Pracuje z klientami produkującymi indyki komercyjne i reprodukcyjne na całym świecie. Zajmuje się alternatywnymi metodami produkcji, zarządzaniem środowiskiem, odchowem, sanityzacją wody oraz bioasekuracją.

Rynek kurcząt Premium stale rośnie

Paul van Boekholt; Przewodniczący Grupy Roboczej Animal Welfare (Dobrostan Zwierząt) ELPHA, Bruksela. Członek zarządu holenderskiej organizacji COBK, reprezentującej producentów jaj wylęgowych i piskląt Hubbard, NL

Historia i rozwój rynku kurcząt Premium w Europie

W ubiegłych dekadach stada rodzicielskie kurcząt wolniej rosnących były sprzedawane głównie na rynkach tradycyjnych, takich jak Francja, Hiszpania, Włochy i Japonia. Ponad 50 lat temu przywiązanie do tradycji oraz smak mięsa były przyczyną i podstawą powstania francuskich kurcząt typu Label Rouge (tuczone 81 dni na wolnym wybiegu). Obecnie ubija się rocznie ponad 100 milionów kurcząt tego typu.

Problemy i perspektywy szczepień

Zdzisław Gliński; Lublin

 



Od czasów pierwszych szczepień przeciwko ospie prawdziwej u ludzi przeprowadzonych przez Jennera w 1749 r., który wykorzystał materiał pobrany z owrzodzeń występujących na rękach dojarek zakażonych wirusem ospy krowiej do szczepienia przeciwko „czarnej ospie” i opracowania przez Ludwika Pasteura szczepionek przeciwko wąglikowi owiec i wściekliźnie u ludzi, człowiek może wpływać na układ immunologiczny, który odpowiada za odporność organizmu. Celem tej ingerencji jest zmiana reaktywności układu immunologicznego, bądź w kierunku nabycia lub zwiększenia istniejącej odporności (immunostymulacja) względnie jej osłabienia (immunosupresja).

Jak obiektywnie ocenić mięso drobiowe?

Milena Biegniewska; Katedra Hodowli Drobiu i Oceny Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy



W ostatnich latach obserwuje się wzrost konsumpcji mięsa drobiowego w Polsce. W 2015 roku statystyczny Polak spożył około 28,8 kg mięsa drobiowego rocznie. To oznacza, że w 2015 roku wskaźnik konsumpcji mięsa drobiowego w kraju zwiększył się o 1,3 kg w porównaniu z 2014 rokiem. Jest to produkt bardzo popularny i stale poszukiwany na naszym rynku. 

Ogrzewanie podłogowe na fermach

Sylwia Łojewska, Dorota Witkowska; Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Koło Naukowe Pasjonatów Higieny i Dobrostanu Zwierząt



Świadomy hodowca drobiu, aby osiągać coraz korzystniejsze wyniki produkcyjne i ekonomiczne, szuka nowoczesnych rozwiązań technologicznych, które przyniosą mu w dalszej perspektywie wymierny zysk. Dotyczy to również zaprojektowania jak najlepszego systemu ogrzewania budynków inwentarskich na fermie. Wyboru metody ogrzewania powinno dokonać się na etapie projektowania nowego budynku lub renowacji starego. Dotychczas znane i stosowane sposoby ogrzewania indyczników to ogrzewanie przy użyciu kwok, ogrzewanie grzejnikowe i ogrzewanie nagrzewnicami (Rybka, 2015).

Technologia in ovo nowoczesnym narzędziem produkcji drobiarskiej

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy



Dynamiczny rozwój nowoczesnych technologii stwarza ogromne możliwości zwiększenia efektywności produkcji drobiarskiej. Jedną z metod stosowaną już na bardzo szeroką skalę jest technologia in ovo. Metoda ta ma wiele zalet, z których niewątpliwie oszczędność czasu oraz kosztów przemawiają za jej wdrożeniem. 

Wpływ grubości skorupy jaj na wylęgowość kurcząt brojlerów

Alina Rachwał; Poznań

 



Rozwój zarodków i wylęgowość kurcząt w znacznej mierze zależą od jakości jaj wylęgowych, od ich poszczególnych składników. Duże znaczenie ma jakość skorupy. Wytworzenie się jaja o jednolicie silnej skorupie wymaga synchronizacji wielu procesów biologicznych.

Drożdże w żywieniu drobiu

Bartosz Korytkowski; Bydgoszcz



Drożdże (Sacharomyces cerevisiae) są grzybami jednokomórkowymi występującymi w warunkach naturalnych we wszystkich środowiskach zawierających węglowodany. Rozmnażają się przez pączkowanie. Procesy te w warunkach sprzyjających przebiegają w dość szybkim tempie. Duże znaczenie gospodarcze drożdży znane jest już od dawna. 

Tłuszcz w żywieniu drobiu Komentarz do artykułu „Niekorzystny wpływ zjełczałych tłuszczów dla drobiu”

Zenon Zduńczyk¹, Jan Jankowski², Andrzej Koncicki³

¹Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk, 

²Katedra Drobiarstwa UW-M Olsztyn,

³Katedra Chorób Ptaków UW-M Olsztyn

 


W 12 numerze czasopisma Hodowca Drobiu (a wcześniej w numerze 4 czasopisma Polski Indyk) z ubiegłego roku ukazał się artykuł lek. wet. Wojciecha Grudnia pt. „Niekorzystny wpływ zjełczałych tłuszczów dla drobiu”. Autor odniósł się trudnego zagadnienia, sporadycznie podejmowanego we współczesnych badaniach na zwierzętach.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.