Strefa Drób

Hodowca Drobiu 9/2018

Lepsza strawność to wyższa opłacalność produkcji

Jarosław Iwaniuk; Główny Technolog Rozwoju Produktów ZUBR


Koszty żywienia to największa pozycja po stronie nakładów w produkcji zwierzęcej, dlatego powinno się stale monitorować efektywność stosowanych produktów paszowych. Podstawowym parametrem, który należy brać pod uwagę przy ocenie wartości pokarmowej danej paszy, jest strawność składników odżywczych w niej zawartych.

Węgiel drzewny to cudowny proszek

Teresa Majewska; Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie


…to wspaniały, tani lek, dostępny bez recepty,  skuteczny na wiele schorzeń przewodu pokarmowego i biegunki

Muszle morskie jako dodatkowe organiczne źródło wapnia i nie tylko

Kompasz

Podstawową rolą wapnia jest tworzenie i mineralizowanie tkanki kostnej, utrzymywanie równowagi elektrolitowej organizmu i wpływ na sprawność pracy mięśnia sercowego. Wapń działa przeciwobrzękowo, przeciwzapalnie, wspomaga leczenie przeziębień, zapobiega zbytniemu otłuszczaniu, działa przeciwstresowo, skutecznie wpływa na aktywność wielu enzymów.

Bioaktywne związki ostre pochodzące z papryki i pieprzu czarnego - ich rola w żywieniu drobiu

Agnieszka Wilczek-Jagiełło


Pierwszymi substancjami wykorzystywanymi w profilaktyce i leczeniu chorób u ludzi były te pozyskiwane z wszelakich roślin i ziół. Jednymi z lepiej poznanych i przebadanych substancji roślinnych są tzw. substancje ostre pozyskiwane m.in. z papryki, pieprzu, kurkumy, czy też niektórych przypraw korzennych. Zainteresowanie tymi substancjami związane jest niewątpliwie z tym, że już w momencie spożywania potraw je zawierających mamy poczucie, że działają one na nasz organizm wywołując efekt rozgrzewający. Palące właściwości związków ostrych oddziałują bezpośrednio na neurony układu nerwowego, a efekt ich działania jest znieczulający i przeciwbólowy. Ostatnimi czasy modne stały się nawet diety polegające na zwiększonym spożywaniu sproszkowanej papryki chilli, uznaje się bowiem, że zawarta tam kapsaicyna przyspiesza metabolizm, a także zmniejsza odczuwanie głodu.

Antyżywieniowe działanie NSP

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt


Najpopularniejszym komponentem stosowanym w żywieniu drobiu jest bez wątpienia ziarno zbóż. Jest ono źródłem cennych składników pokarmowych, wliczając w to te stanowiące między innymi źródło energii. Niemniej jednak, poza jednym wyjątkiem udział zbóż w mieszance treściwej (zwłaszcza podawanej młodym zwierzętom) należy ograniczyć z uwagi na występowanie w nich NSP, czyli polisacharydów nieskrobiowych. Dla drobiu i trzody chlewnej są one jedną z substancji antyżywieniowych. Produkowane w organizmie zwierząt monogastrycznych enzymy endogenne nie są zdolne do rozkładu NSP, przez co substancje te mogą stać się przyczyną problemów w obrębie jelita cienkiego.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.