Strefa Drób

Hodowca Drobiu 3/2019

Choroby grzybicze drobiu

Bartosz Korytkowski

 

U ptaków (w odróżnieniu od ssaków) grzybice skórne nie są zbyt częstymi zachorowaniami. Największym problem są u nich grzybicze zakażenia układu oddechowego. Sprzyja nim specyficzna budowa tego układu, obecność worków powietrznych o bardzo dużej pojemności. Najważniejsze znaczenie w wywoływaniu chorób grzybiczych posiada inwazja oraz uszkadzanie tkanek, jak też wydzielanie przez grzyby toksyn, które spożywane przez ptaki prowadzą do zatruć.

Mikrobiom jelit – jak wpływa na zdrowie i produkcyjność drobiu

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Przewód pokarmowy zdrowych zwierząt, ale i ludzi nie jest jałowy – zamieszkują go liczne gatunki drobnoustrojów, zarówno te pożyteczne, ale zdarza się że także szkodliwe lub chorobotwórcze. Mikroorganizmy zamieszkujące przewód pokarmowy, ich wzajemne zależności pokarmowe możemy określić mianem mikrobiomu jelit. Obecność pożytecznych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym przynosi gospodarzowi liczne korzyści tj. poprawę strawności pewnych składników pokarmowych, czy też lepsze funkcjonowanie układu odpornościowego. O tym, jakie bakterie budują mikroflorę jelit i czy są to bakterie pożyteczne w dużej mierze decyduje podawana ptakom pasza, stosowane dodatki żywieniowe, a nawet jakość ściółki w kurniku.

Wykorzystanie nasion roślin strączkowych w żywieniu gęsi

Jakub Biesek, Bartosz Bigorowski; Katedra Hodowli Zwierząt, UTP w Bydgoszczy

 

Poekstrakcyjna śruta sojowa jest najbardziej rozpowszechnionym komponentem wysokobiałkowym w żywieniu drobiu. Jest niemalże bezkonkurencyjna. Jej stosowanie w Polsce powoduje uzależnienie krajowej produkcji zwierzęcej od importu tego surowca. Jej cena wzrasta, a konsumenci są coraz bardziej niechętni do produktów genetycznie modyfikowanych (GMO), jaki stanowi poekstrakcyjna śruta sojowa. Czy istnieje możliwość samodzielnej, krajowej produkcji komponentów wysokobiałkowych?

Probiotyki i dodatki ziołowe jako sposób na produkcję drobiu bez antybiotyków

Bartosz Korytkowski

 

Paszowe dodatki (m.in. probiotyki, zioła i wiele innych) obejmują substancje, które nie są niezbędnymi do życia i do prawidłowego wzrostu, rozwoju oraz do funkcjonowania drobiu.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.