Strefa Drób

Kryteria UE dotyczące chowu niosek i produkcji jaj

Sebastian Wlaźlak, Jakub Biesek, Mirosław Banaszak; Katedra Hodowli Zwierząt, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, UTP w Bydgoszczy

 

Pogłowie kur nieśnych w Polsce wynosiło w 2018 r. ponad 56 mln sztuk, co uplasowało nas na czwartym miejscu w Unii Europejskiej, zaraz za Niemcami, Francją i Hiszpanią. Produkcja jaj spożywczych wyniosła w tym okresie ponad 10 mld sztuk. Producenci drobiu i jaj muszą stosować zarówno prawo polskie jak i międzynarodowe, co wpisuje się w koncepcję zrównoważonego i ujednoliconego rynku produkcji zwierzęcej oraz produktów pochodzenia zwierzęcego, w całej wspólnocie. W artykule zostały przedstawione i opisane wybrane kryteria UE, które dotyczą chowu niosek oraz produkcji jaj.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.