Strefa Drób

Jak ograniczyć powstawanie wady mięsa DPM? Studium problemu

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Nowoczesna produkcja drobiu ukierunkowana jest na jak najwyższą wydajność rzeźną oraz nieśną, osiągniętą w możliwie krótkim czasie. Narzędziem służącym do tego celu jest postęp genetyczny, którego nadmierna intensywność może doprowadzić do powstania licznych schorzeń układu kostnego oraz mięśniowego. Niestety kierując się jedynie zyskami płynącymi z poprawy ekonomicznych wskaźników, nie uwzględniając predyspozycji anatomicznych drobiu, można wpłynąć na powstanie anomalii w ich budowie. Jednym z problemów dzisiejszej hodowli jest miopatia mięśni głębokich piersiowych (deep pectoral myopathy) DPM.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.