Strefa Drób

Mikrobiom kury

lek. wet. Maciej Kucharski

 

Mikrobiom określany jest jako występujące w organizmie skupisko mikroorganizmów zarówno komensalicznych jak i tych patogennych, żyjących ze sobą we względnej równowadze. Niekiedy uważa się, że jest to dodatkowy narząd organizmu, wpływający na cały organizm gospodarza. Zaburzenie tego układu, wpływając wielorako na gospodarza. Układ pokarmowy ptaków szybciej niż u ssaków trawi spożyty pokarm, co powoduje, że różne mikroorganizmy zasiedlające poszczególne jego odcinki, aktywnie uczestniczą w tym procesie. U piskląt po wykluciu jest on jałowy, ale już w kilka godzin po wykluciu, jest zasiedlany przez bakterie, które stymulują układ pokarmowy do dalszego rozwoju. Tworząc dla siebie nisze, nie doopuszczają obcych mikororganizmów do ich zasiedlenia.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.