Strefa Drób

Odchów gęsi

Zbigniew Sztramkowski

 

Produkcja gęsiny w naszym kraju ma długą historię. Polska może pochwalić się pozycją europejskiego lidera w produkcji i eksporcie mięsa gęsiego. Mięso polskich gęsi doceniane jest przez liczne grono konsumentów, szczególnie z Niemiec, za wyrafinowany smak oraz delikatność, co nie przez przypadek powiązane jest z tuczem owsianym. Polska gęsina trafia w 90% na eksport, z czego 80% całej krajowej produkcji gęsiny trafia na niemieckie stoły. Pozostałymi kierunkami w eksporcie jest Hongkong, Dania, Francja i Rosja. Osiągnięcie odpowiedniej efektywności produkcji wymaga precyzyjnego określenia potrzeb zarówno środowiskowych, jak i żywieniowych oraz skutecznej profilaktyki chowu. By w pełni móc cieszyć się dobrymi wyniki produkcyjnymi i niskimi upadkami powinniśmy zadbać o jak najlepszy start swojego stada, tak by można w pełni wykorzystać jego potencjał genetyczny.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.