Archiwum
Możliwości wykorzystania nasion roślin bobowatych w żywieniu kur nieśnych
¹ Katarzyna Perz, ¹,² Marcin Hejdysz, ² Zuzanna Wiśniewska, ² Sebastian Kaczmarek, ²† Andrzej Rutkowski
¹ Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców
² Katedra Żywienia Zwierząt Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Rośliny bobowate oraz możliwość ich wykorzystania w żywieniu zwierząt gospodarskich stanowią od lat przedmiot zainteresowań naukowców na całym świecie. Wcześniej prowadzone badania doprowadziły do ograniczenia wykorzystania nasion strączkowych w żywieniu zwierząt. Starsze odmiany bobowatych cechowały się bowiem wysoką koncentracją substancji antyżywieniowych, które wywierały negatywny wpływ na zwierzęta. Jednakże, intensywna praca hodowlana pozwoliła na wyhodowanie odmian roślin strączkowych o znacznie zredukowanej ilości tychże szkodliwych substancji, a badanie nowych odmian stało się ponownie przedmiotem zainteresowań badaczy.