Strefa Drób

Hodowca Drobiu 7/2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W numerze:

  1. Paradoksy w chowie stad reprodukcyjnych kur mięsnych Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
  2. Groch w żywieniu drobiu Tadeusz Barowicz, Marek Pieszka
  3. Wybrane bioaktywne dodatki żywieniowe i ich wpływ na jakość mięsa drobiowego Anna Wilkanowska
  4. Do Grecji i na Kanary polecisz za Biodolary BioPoint
  5. Dyskusja nad jajem ekologicznym Joanna Marć-Pieńkowska
  6. Wpływ masy jaja na wylęgowość, wielkość pisklęcia, tempo wzrostu i wykorzystanie paszy Alina Rachwał
  7. Prawidłowe odkażanie powierzchni inwentarskiej Ireneusz Stachowiak
  8. Chondrodystrofie kości brojlerów Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  9. Osiemnastka w Zakopanem Piotr Lisiecki
  10. 20 lat jak jeden dzień! Wipasz
  11. Wavin Tempower System ogrzewania podłogowego w kurnikach Wavin Polska S.A.
  12. Kaczka krzyżówka jako surowiec drobiarski  Katarzyna Łagowska, Marcin Różewicz
  13. Padł rekord w Szepietowie Katarzyna Jamiołkowska, Anna Fatyga
  14. Klienci Cargilla nagrodzeni w Szepietowie
  15. Kapłon w trzech odsłonach Cz. II. Kastracja ptaków – kapłonowanie Magdalena Zawacka
  16. „Najpiękniejsze kury świata” Wystawa kur rasowych, 17-18 maja 2014 Dariusz Krawczyk

 

Kup prenumeratę, dostaniesz gratis segregator i Katalog Firm Drobiarskich - 95 zł  TUTAJ

Paradoksy w chowie stad reprodukcyjnych kur mięsnych

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski, AVICONS – Warszawa

 

 

Genetyczne doskonalenie kur mięsnych w kierunku przyspieszenia tempa wzrostu zwiększyło u nich żerność poprzez oddziaływanie na centralne i obwodowe mechanizmy, wpływające na odczuwanie głodu. Różne aspekty żywienia stad reprodukcyjnych kur mięsnych i związane z nim problemy, omawiali Wężyk i Gilewski na łamach Hodowcy Drobiu w numerach (8) 2012 i (5) 2013.

Rok 2014 jest szczególnym rokiem dla firmy WIPASZ S.A. W tym roku bowiem firma obchodzi XX-lecie swojej działalności. Dzięki najlepszej jakości produktom oraz zaufaniu jakim obdarzyli WIPASZ Klienci, Pracownicy oraz Firmy współpracujące, WIPASZ zaszedł tak daleko: od małej wytwórni pod Olsztynem produkującej 300 ton miesięcznie, do firmy o ogólnopolskim zasięgu mającej w swoich strukturach 5 wytwórni pasz, magazyny zbożowe i Zakład Drobiarski.

 

Ogrzewanie podłogowe w hodowli drobiu

Ideą zastosowania ogrzewań podłogowych w kurnikach, przeznaczonych do hodowli brojlera, jest poprawa parametrów fizyko-chemicznych środowiska, jak również poprawa wydajności hodowli. Zastosowanie ogrzewania podłogowego, produkowanego przez firmę Wavin, pozwala zminimalizować ilość wilgoci, jaka dostarczana jest do kurnika, poprzez wygrzewanie i wysuszanie samej ściółki. Dzięki temu ogranicza się również powstawanie niekorzystnych gazów, szkodliwych w hodowli, takich jak np amoniak czy gazów fermentacyjnych, jakie powstają w mokrym środowisku ściółki. Zmniejszenie ilości wilgoci ma duży wpływ na wentylację samego kurnika. Dlatego firma Wavin zaleca stosowanie ogrzewanie podłogowe wraz z nagrzewnicami wodnymi, które nie wprowadzają dodatkowej wilgoci do pomieszczeń. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, aby używać standardowego systemu ogrzewczego opartego na nagrzewnicach gazowych w połączeniu z ogrzewaniem podłogowym.

Ogrzewanie podłogowe w hodowli brojlerów poprawia nie tylko klimat w kurniku, ale również poprawia „jakość” stóp hodowanych kur. Ogranicza to deformacje i choroby z tym związane u ptaków. Ogrzewanie podłogowe Wavin przeznaczone dla kurników pozwala również ograniczyć ilość stosowanej ściółki (mniejsza grubość) nawet o 60%, co zmniejsza ilość usuwanego obornika po cyklu hodowlanym. Mniejsza ilość ściółki, to również zmniejszenie kosztów samej ściółki i jej utylizacji.
Ogrzewanie podłogowe Wavin pozwala na przekazanie odpowiedniej ilości ciepła do strefy pobytowej kur (do wysokości ok. 1,0 m nad posadzką). Wówczas podłoga nie jest przegrodą chłodzącą tylko grzejną, co wpływa na ekonomię w hodowli. Obniża ilość paliwa potrzebnego do ogrzania kurnika, ponieważ ogrzewana jest tylko część pobytowa ptaków, a nie cała kubatura kurnika.
Poprawa komfortu życia brojlerów bezpośrednio przekłada się na zmniejszenie chorób u ptaków i zwiększenie wydajności hodowli przy jednoczesnym obniżeniu kosztów hodowli.
Firma Wavin oferuje indywidualne rozwiązania ogrzewań podłogowych przygotowywanych dla każdego inwestora. Firma ma opracowane i sprawdzone technologie ogrzewań podłogowych w kurnikach. Jedna oparta jest na tradycyjnym rozwiązaniu izolacji termicznej posadzki w postaci styropianu. Druga, szczególnie polecana przez Wavin, to technologia oparta na izolacji z polistyrenu ekstradowanego (XPS), ze specjalnymi indywidualnymi żłobieniami mocującymi rurę. Tego typu rozwiązanie sprawia, że podłoga jest odpowiednio izolowana termicznie, a zamocowanie rur nie utrudnia w żaden sposób prac związanych z wylewaniem posadzek. Jest to system ogrzewania podłogowego Wavin Tempower.
System ogrzewania podłogowego Wavin Tempower to nie tylko sama podłoga, ale także pełen system kontroli temperatury podłogi, szczegółowe dobory i wytyczne dla kotłowni wraz z całym połączeniem tych wszystkich elementów w jeden, bezbłędnie pracujący system ogrzewania podłogowego w kurniku. Firma Wavin łączy również ogrzewania podłogowe z tradycyjnymi ogrzewaniami (nagrzewnicami gazowymi czy wodnymi) oraz z całym systemem grzewczo-wentylacyjnym w budynku.
Wavin przygotowuje specjalne opracowania i wytyczne techniczne umożliwiające poprawne wykonanie instalacji. Dla inwestora, który zdecydował się na ogrzewanie podłogowe Wavin Tempower zostają specjalne wyprodukowane płyty izolacyjne XPS z indywidualnymi żłobieniami odpowiadającymi potrzebą danego obiektu. Cały pakiet elementów dostarczany jest bezpośrednio na budowę do Klienta.
Do dnia dzisiejszego firma Wavin może pochwalić się wykonaniem kilku instalacji ogrzewań podłogowych w Polsce wg opisanych wyżej technologii i pracujący kilka lat

Unikatowość oferty Wavin Tempower

System ogrzewania podłogowego, specjalnie opracowanego dla obiektów inwentarskich jakimi są kurniki, dostarczany jest do Klienta w postaci kompletnego pakietu bezpośrednio na budowę.
W skład każdego pakietu grzewczego wchodzą:

  • specjalnie przycinane i frezowane panele systemowe z polistyrenu ekstrudowanego XPS,
  • wielowarstowa rura grzewcza systemu Wavin Tigris,
  • specjalnie prefabrykowane rozdzielacze dostosowane do konkretnego obiektu,
  • systemy regulacji i pomiaru temperatury zasilania i posadzki,
  • akcesoria dodatkowe w postaci elementów montażowych, dylatacyjnych i komponentów do jastrychu.

W związku z tym, że dla każdego pomieszczenia wszystkie elementy są idealnie dopasowane, system daje poczucie instalacji uszytej na miarę. Składowe pakietu grzewczego są produkowane i dobierane przez specjalistów Wavin na podstawie projektu architektonicznego budynku oraz wielu dokładnych pomiarów. Dzięki temu eliminowane jest, tak często spotykane na budowach, zjawisko nadwyżek lub niedoborów zakupionych materiałów.

Specjalne opracowanie techniczne

Uzupełnieniem każdego pakietu jest szczegółowe opracowanie techniczne. Stanowi ono istotne źródło wiedzy dla instalatora, a następnie użytkownika (inwestora) systemu ogrzewania podłogowego Wavin Tempower. Opracowanie zawiera:

  • szczegółową listę wszystkich komponentów systemu ogrzewania podłogowego Wavin Tempower, skompletowanych dla danej inwestycji,
  • sugerowaną konstrukcję podłogi grzewczej w budynku (wraz z przekrojami) spełniającą wymogi izolacyjności cieplnej według normy PN-EN 1264 oraz Warunków Technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie,
  • dokładne obliczenia zapotrzebowania na ciepło dla pomieszczenia, w którym zainstalowane zostanie ogrzewanie podłogowe,
  • szczegółowe obliczenia wydajności instalacji ogrzewania podłogowego dla pomieszczenia,
  • wytyczne montażowe systemu,
  • dodatkowo opracowanie wzbogacone jest rysunkami technicznymi przedstawiającymi rozkład paneli i pętli grzewczych w opracowywanym budynku jak również szczegóły podłączenia rozdzielaczy.

Panele systemowe izolacji termicznej posadzki

Elementem wyróżniającym system Wavin Tempower są panele XPS, na których układana jest rura grzewcza. Są one odpowiednio docinane (dopasowane do kształtu pomieszczenia) i frezowane (z góry określone miejsce na ułożenie rury grzewczej), co przyspiesza montaż (nie ma potrzeby stosowania dodatkowych elementów takich jak spinki i klipsy) oraz zapewnia równomierny rozkład temperatury na powierzchni posadzki. Panele oprócz funkcji montażowych stanowią kompletną izolację termiczną podłogi i umożliwiają realizację instalacji ogrzewania podłogowego.
Panele podłogowe XPS Wavin Tempower charakteryzują się:

  • wysoką wytrzymałością mechaniczną, nawet pod działaniem dużych obciążeń,
  • niezmiennymi w czasie, doskonałymi parametrami izolacyjności termicznej – konstrukcja kanałów, w których montowane są rury grzewcze, została opracowana w sposób zapewniający równomierne przekazywanie ciepła do warstwy wylewki jastrychowej,
  • odpornością na działanie wilgoci – materiał o zamkniętej strukturze porów,
  • wysokim stopniem twardości – znacznie wyższym od styropianu
  • minimalnym stopniem odkształcalności,
  • „odpornością” na gryzonie.

Dostarczane panele oprócz funkcji montażowych stanowią kompletną izolację termiczną podłogi zgodnie z wymogami normy PN-EN 1264, oczywiście panele mogą być montowane z dodatkową izolacją cieplną/akustyczną jeśli takie jest życzenie inwestora.
Korzyści wynikające z zastosowania systemu Wavin Tempower

  1. bardzo szybki montaż paneli oraz rury (nie ma potrzeby stosowania dodatkowych elementów takich jak spinki i klipsy),
  2. równomierny rozkład temperatury na powierzchni posadzki (dzięki montażowi rury w ściśle określonym miejscu),
  3. ograniczenie do minimum możliwości uszkodzenia rury grzewczej w trakcie prac budowlanych (dzięki umiejscowieniu jej w warstwie izolacji),
  4. wyeliminowanie, tak często spotykanego na budowach, zjawiska nadwyżek lub niedoborów zakupionych materiałów,
  5. skrócenie czasu potrzebnego na wykonanie instalacji średnio o 30% w porównaniu z instalacją tradycyjnego ogrzewania podłogowego.

Podsumowanie

Firma Wavin oferuje w ramach systemu Wavin Tempower kompleksowe rozwiązanie instalacji ogrzewania podłogowego w budynkach inwentarskich. Oprócz wysokiej jakości komponentów wchodzących w skład systemu oferta obejmuje również wykonanie indywidualnego opracowania technicznego realizowanej instalacji podłogi grzewczej. Załączane opracowanie gwarantuje precyzyjny dobór poszczególnych elementów systemu, jak też optymalne dopasowanie parametrów pracy instalacji. Korzystając z oferty Wavin klient otrzymuje bezpośrednio na realizowaną inwestycję precyzyjnie dobrany pakiet grzewczy wraz z kompleksowym opracowaniem technicznym wykonanym na podstawie przekazanych wcześniej wytycznych.
Aby w pełni wykorzystać walory użytkowe ogrzewania podłogowego należy dochować szczególnej staranności na etapie projektowania, doboru komponentów oraz wykonawstwa instalacji. System Wavin Tempower dzięki unikalnej ofercie produktowej, jak również koncepcji sprzedaży zapewnia końcowemu użytkownikowi bezproblemową eksploatację instalacji przez wiele lat.
System Wavin Tempower objęty jest 10-letnią gwarancją na poprawne działanie systemu. Montaż systemu odbywa się przez przeszkolonych i certyfikowanych instalatorów.

Producent:
Wavin Polska SA
ul. Dobieżyńska 43, 64-320 Buk
Osoba odpowiedzialna za produkt:
Szymon Sapor, Kierownik Działu Technicznego
Instalacje Wewnętrzne
tel. 691 710 654

 

HD 7 2014

Ten artykuł pochodzi z magazynu Hodowca Drobiu 7/2014

Kup prenumeratę

Superczempion, czempion i wiceczempion – to tytuły, którymi uhonorowano hodowców współpracujących z firmą Cargill, w kategorii drób hodowlany.

Podczas XXI Regionalnej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w Szepietowie na scenie stanęło aż 7 hodowców współpracujących z firmą paszową Cargill. Pan Krzysztof Lipski, który zdobył tytuł superczempiona i czempiona za stado rodzicielskie kur mięsnych Ross 308, często uczestniczy w różnych wystawach w kraju. Do tej pory udało mu się zebrać sporo nagród i pucharów. Na scenie w Szepietowie upominków i pucharów otrzymał tak dużo, że kilka razy wracał, by je wszystkie znieść ze sceny. „Żona mówi, że jeszcze gdzieś znajdzie na nie miejsce.” – śmieje się pan Krzysztof. Dla hodowcy to wyróżnienie, to nie tylko podsumowanie ostatniego roku pracy, ale dorobku kilku ostatnich lat. „To jest święto naszej pracy. Przy drobiu pracuję od dziecka. Efekty dopiero teraz wychodzą i to są żniwa tej nauki.” – podsumowuje pan Krzysztof.

Na podium w Szepietowie znalazł się również Edward Lipski, brat pana Krzysztofa – „Hoduję kury, bo lubię to robić. Nie robię tego dla nagród, ale jest mi miło odbierać takie wyróżnienie.” – komentuje właściciel czempionów Ross 308. Satysfakcję z nagród podkreślają także zdobywcy tytułu wiceczempionów – „Ta nagroda to docenienie mojej dotychczasowej pracy.” – mówi pani Ewa Kowalska-Białous, która zajmuje się hodowlą od 15 lat. Natomiast dla pana Wojciecha Micuna zaproszenie na scenę nie było zaskoczeniem – „Spodziewałem się, ponieważ to nie pierwsze tego typu wyróżnienie.

Wszyscy zdobywcy tytułów otrzymali w nagrodę upominki od firmy Cargill, które wręczyli Halina Ausfeld i Mariusz Rymkiewicz. Patrząc na osiągnięcia można stwierdzić, że wieloletnia współpraca naprawdę owocuje. „Jestem przede wszystkim zadowolony z efektów produkcyjnych.” – mówi pan Krzysztof. – „Pasza jest dobra i to jest najważniejsze.

Podczas targów w Szpietowie dwa tytuły wiceczempionów, trafiły również do hodowców gęsi współpracujących z Cargillem.

Bardzo się cieszę, że zostałam wyróżniona. Człowiek się stara i chce żeby coś z tego było.” – mówi pani Bogusława Jamiołkowska, która prowadzi Fermę Gęsi Nowe Piekuty. To już jej piąte wyróżnienie. W tym roku zdobyła nagrodę w kategorii Gęś Biała Kołudzka. W tej samej kategorii na podium stanęła Anna Zembrowska. – „Ja przyjechałam z myślą o tym, że tę nagrodę powinien dostać mój mąż.” – opowiada pani Anna, która odziedziczyła hodowlę gęsi po swoim mężu i kontynuuje pracę, którą on zaczął.

Zdobywczynie tytułów wiceczempionów współpracują z firmą paszową Cargill od kilku lat. Współpracę oceniają pozytywnie. – „Nie ma żadnego problemu z dowozem paszy.” – komentuje pani Bogusława. „Z Cargillem mamy lepsze wyniki.” – uzupełnia pani Anna. – „Jestem zadowolona.

AC

 

HD 7 2014

Ten artykuł pochodzi z magazynu Hodowca Drobiu 7/2014

Kup prenumeratę

W dniach 28-29 czerwca 2014 r. Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie był rolniczą stolicą nie tylko Podlasia, ale i Polski. Agroarenę PODR w Szepietowie, przez dwa dni odwiedziło ponad 100 tys. osób. To rekord w historii szepietowskich imprez.

 

Tagi:

Wszyscy, którzy po tytule oczekiwali przygód frywolnej nastolatki w znanym kurorcie będą zawiedzeni. 5-7 czerwca 2014 w Zakopanem odbyło się kolejne coroczne Sympozjum Drobiarskie. To już 18 edycja imprezy, która wpisała się na stałe w kalendarze hodowców.

 

Tagi:

Wpływ masy jaja na wylęgowość, wielkość pisklęcia, tempo wzrostu i wykorzystanie paszy

Masa jaja, szczególnie w kontekście reprodukcji i inkubacji, jest przedmiotem zainteresowania od bardzo dawna. Ogólnie stwierdzono, że masa jaja zwiększa się wraz ze wzrostem masy ciała, zarówno w obrębie tego samego gatunku ptaków, jak i między gatunkami, lecz gatunki o większej masie ciała mają tendencję do produkowania mniejszych jaj, proporcjonalnie do masy.

 

Alina Rachwał
Poznań

Kapłon w trzech odsłonach Cz. II. Kastracja ptaków – kapłonowanie

„Im wcześniej młody kogutek ubezpłodniony zostaje, tem więcej staje się kapłonem podobniejszym do kur niżeli do kogutów” (Gospodarna Hodowla Zwierząt Rolniczych, 1885 rok).

 

Magdalena Zawacka
Katedra Towaroznawstwa Ogólnego i Doświadczalnictwa
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.