Strefa Drób

Hodowca Drobiu 12/2013

Utarło się kojarzyć Austrię z tradycją, elegancją, przepychem, starymi dobrymi czasami monarchii cesarsko-królewskiej. Walc, opera, kawa po wiedeńsku …
Ale jakoś nie kojarzymy Austrii z postępem i nowoczesnymi technologiami. Z tym zwykło się kojarzyć mówiącego tym samym językiem sąsiada Austrii. A zupełnie niesłusznie! Austriacy, albo szerzej, poddani wielonarodowościowej mieszanki monarchii austro-węgierskiej od wieków należeli do pionierów nowoczesności w przeróżnych dziedzinach nauki.

 

Tagi:

Bioaktywność jaj

W ostatnich latach obserwujemy intensywne poszukiwanie naturalnych surowców do pozyskiwania bioaktywnych substancji w zastosowaniu do suplementów diety. Jaja kurze, ze względu na obecność dużej ilości biologicznie aktywnych składników, stają się najlepszym surowcem do zastosowań nutraceutycznych i biomedycznych. Biorąc pod uwagę treść jaja jako materiał wyjściowy do pozyskiwania bioaktywnych substancji należy oddzielnie traktować żółtko i białko, ponieważ są to różne składniki, nie tylko pod względem fizykochemicznym, ale także posiadają zróżnicowane właściwości biologiczne.

 

Bezpieczna żywność a interes hodowcy

Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Lekarz Weterynarii oraz Polskie Towarzystwo Nauk Weterynaryjnych Sekcja Żywienia Zwierząt i Higieny Pasz zaprosiło hodowców drobiu, przedstawicieli ubojni oraz lekarzy weterynarii na konferencję poświęconą bezpieczeństwu żywnościowemu w produkcji drobiarskiej. Spotkanie miało miejsce 15 listopada na terenie Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Konferencję poprowadził lek. wet. Jerzy Tułodziecki – zastępca Warmińsko-Mazurskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii. Spotkanie miało na celu przedstawienie zagadnień związanych z bezpieczeństwem produkcji żywności już bezpośrednio na fermie. Omówione zostały aktualne problemy w zakresie jakości zdrowotnej mięsa drobiowego i jaj, a w tym m.in. choroby drobiu podlegające obowiązkowi zwalczania, nadzór farmaceutyczny nad stosowaniem leków w produkcji drobiarskiej oraz jakości i bezpieczeństwa pasz. Na sympozjum licznie przybyli producenci drobiu i jaj w nadziei, że znajdą na nim odpowiedzi na nurtujące ich pytania związane z nadzorem inspekcji weterynaryjnej prowadzonej na ich fermach.

 

Tagi:
© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.