Strefa Drób

Hodowca Drobiu 3/2013

Efekty stosowania nasion słonecznika w żywieniu drobiu

Drób ma duże wymagania odnośnie jakości paszy. Wynika to m.in. z: szybkiej przemiany materii, intensywnego wzrostu, wczesnego dojrzewania płciowego, krótkiego przewodu pokarmowego. Aby racjonalnie wykorzystać składniki paszowe trzeba spełnić najważniejszy warunek, jakim jest odpowiednie zbilansowanie dawki. To pozwoli pokryć zapotrzebowanie pokarmowe w każdym okresie chowu ptaków na białko, energię, witaminy i składniki mineralne.

 

 

 

Kolibakteriozy drobiu

Kolibakteriozy są zakaźnymi chorobami drobiu wywoływanymi przez patogenne szczepy bakterii Escherichia coli. Obecnie, pomimo znajomości metod leczenia tej jednostki chorobowej (antybiotykoterapia) wciąż stanowi ona jedną z istotnych przyczyn strat w wielkotowarowej produkcji drobiarskiej na świecie. Bakterie Escherichia coli mogą wywoływać zakażenia o charakterze uogólnionym (posocznica), ale także zakażenia ograniczone do określonych narządów lub też wikłać inne jednostki chorobowe, a zwłaszcza te przebiegające z osłabieniem funkcji układu odpornościowego ptaków.

 

Bartosz Korytkowski
Bydgoszcz

Przepiórka jest najmniejszym gatunkiem zaliczanym do drobiu. Przepiórka japońska (Coturnix Coturnix Japonica) pochodzi od przepiórki azjatyckiej. Udomowili ją Chińczycy. Jej zdolności do produkcji jaj odkryte zostały na początku XX wieku w Japonii.

Pierwsze przepiórki japońskie do naszego kraju sprowadził w 1963 roku z Japonii prof. Jerzy Szuman, a w 1966 roku prof. Adam Mazanowski sprowadził je z Włoch. W Polsce utrzymywanych jest kilka ras przepiórki. Najbardziej popularna jest jednakże przepiórka japońska wytworzona w Japonii. Użytkowana jest najczęściej w kierunku nieśnym. U przepiórki nieśność rozpoczyna się już w szóstym tygodniu życia i trwa przez cały rok. U przepiórek nieśnego typu optymalnym terminem osiągnięcia wieku dojrzałości płciowej jest najczęściej okres od 40 do 45 dnia życia. W ciągu pierwszych stu dni nieśności samice te mogą znosić do 90 jaj, a w okresie roku nieśność kształtuje się na poziomie ponad 300 jaj. Intensywność nieśności przepiórek w szczytowym okresie produkcji przekracza 100%. Wraz z wiekiem podobnie jak u pozostałych gatunków drobiu nieśność przepiórek maleje. Najczęściej praktykowane jest użytkowanie nieśne tego gatunku przez 6 miesięcy.

przepiorkiTab. 1. Skład chemiczny jaj przepiórczych i jaj innych gatunków drobiu (%)

Masa jaja przepiórczego w stosunku do masy ciała nioski jest prawie dwukrotnie większa od masy jaja kurzego. Jajo kurze stanowi ok. 3% masy ciała, a masa jaja przepiórczego stanowi ok. 6% masy ciała nioski. Odznaczają się one bardzo efektownym wyglądem. Barwa skorupy jaj przepiórczych jest bowiem zróżnicowana. Na jasnym tle (od białego do popielatego) występują różnej wielkości plamki lub kropki ciemnego koloru. Każda samica znosi jaja o charakterystycznym dla siebie wzorze. Masa jaj przepiórczych wynosi od 8 do 14 g. Jaja przepiórki charakteryzuje duża zawartość żółtka (od 30 do 35% masy jaja). Skorupa tych jaj jest dość cienka (grubość jej to 0,14-0,18 mm), stanowi ona zaledwie ok. 8% masy jaja i w związku z tym bardzo łatwo ulega uszkodzeniom. Jednakże błony jajowe: podskorupowa i obiałkowa w jajach przepiórczych są grube i sprawiają, że treść jaja nie wylewa się na skorupę.

Przepiórcze jaja cechuje duża wartość odżywcza i duże walory dietetyczne. W Polsce są one jednak ciągle niedostatecznie doceniane. Wysoka wartość odżywcza wynika z bogatego ich składu chemicznego. Zawierają one więcej egzogennych aminokwasów i mniej tłuszczu aniżeli jaja kurze. Wysoki poziom aminokwasów egzogennych decyduje o wybitnej wartości biologicznej jaj przepiórczych. Jaja przepiórcze stanowią bogate źródło składników mineralnych: żelaza, miedzi, karotenu oraz witamin (szczególnie z grupy B). Charakteryzują się także największą zawartością przyswajalnego fosforu (nie spotykaną w innych produktach spożywczych). Zawierają także więcej witamin aniżeli jaja kurze.

przepiorki1Tab. 2. Zawartość aminokwasów w jajach przepiórczych oraz w jajach innych gatunków drobiu [mg/100g]

Jaja przepiórcze zalecane są szczególnie w diecie w czasie rekonwalescencji, w stanach osłabienia, a także w jadłospisie dzieci. W swoim składzie zawierają substancje, które nie powodują uczuleń u osób uczulonych na białko jaja kurzego. Są podzielne, smaczne i długo zachowują świeżość. Przechowywane w chłodnym pomieszczeniu (10-15°C) zachowują świeżość przez okres 1-2 miesięcy, a w lodówce nawet do 3-4 miesięcy. W kuchni można z nich zrobić to samo co z jajami kurzymi. Możemy zrobić jajecznicę, ugotować na miękko, na twardo, zrobić pastę, sałatkę. Wykorzystuje się też jaja przepiórcze do przyrządzania koktajli (np. koktail Vite Selvatica). Gotowanie na miękko jaj przepiórczych trwa tylko 1-1,5 minuty po wrzuceniu do wrzątku (w przeciwieństwie do jaj kurzych – nie pękają), na twardo 3-4 minuty, a smażymy przez 3 do 5 minut.

Te malutkie nakrapiane jajeczka będą bardzo ładnie prezentowały się na naszym wielkanocnym stole.

Spis piśmiennictwa dostępny u autora

 

HD3

Ten artykuł pochodzi z magazynu Hodowca Drobiu 3/2013

Kup prenumeratę
Tagi:

Gdzie i dlaczego wyhodowano gęś białą włoską?

Najwięcej ras różnych zwierząt wyhodowano w Wielkiej Brytanii. Były to świnie – wielka biała angielska, yorkshire, cornwall, berkshire, kury – sussex i dominant white cornish, kaczki – khaki campbell i orpington, konie – pełnej krwi angielskiej, kuce szetlandzkie i walijskie, krowy – jersey, hereford, aberden angus, shorthorn, highland, welsh black, owce – kent, lincoln, suffolk, lester i wiele, wiele ras psów np. teriery, charty, setery irlandzkie, owczarki szkockie, mastiffy itp.

 

Tagi:

Ekologiczny chów ras nieekologicznych

Ekologiczny chów drobiu jest obecnie bardzo modny. Jest nawet bardzo duża aprobata społeczna odnośnie tej metody utrzymywania zwierząt. Wiele osób poprzez gospodarstwa ekologiczne znalazło sposób na biznes utrzymując zielononóżki kuropatwiane. Należy jednak zauważyć, iż dostępność tej rasy jest ograniczona. Dodatkowo należy zauważyć, iż ekonomika wymaga dużej podaży jaj ekologicznych, co w przypadku tej rasy jest trudne do uzyskania.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.