Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 5-6/2019

Żywienie prosiąt po odsadzeniu

Maria Kawęcka, Wioletta Biel; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

 

Jednym z najważniejszych czynników wpływających na stan zdrowia trzody chlewnej jest prawidłowe żywienie. Szczególnej troski wymaga żywienie prosiąt po odsadzeniu. Prosięta po odsadzeniu w indywidualny sposób reagują na brak mleka matki, co wpływa bezpośrednio na ich wzrost. Zgodnie z przepisami obowiązującymi w Unii Europejskiej prosiąt, które mają mniej niż 28 dni życia, nie wolno odsadzać od lochy, chyba że dobrostan i zdrowie matki lub prosiąt mogą być narażone. 21-dniowe prosięta są delikatniejsze i ich odsadzenie może wiązać się z nasileniem problemów okresu okołoodsadzeniowego. Zwierzęta starsze łagodniej znoszą stres związany z pozbawieniem matki i brakiem mleka.

Nowy fitogeniczny dodatek paszowy rozwiązujący problem po odsadzeniu Delacon wprowadza Fresta® Protect dla prosiąt

Szacuje się, że jedno na pięć prosiąt odczuwa skutki problemów związanych z odsadzeniem. Fresta® Protect, naturalny, fitogeniczny produkt, pomoże producentom zwierząt poradzić sobie z wyzwaniami pojawiającymi się po odsadzeniu. Ten fitogeniczny dodatek paszowy stabilizuje przewód pokarmowy w fazie po odsadzeniu i pomaga utrzymać zdrowy układ pokarmowy.

Żywienie fazowe tuczników

Dorota Bugnacka; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn

 

Tempo wzrostu i wykorzystanie paszy przez tuczniki są cechami decydującymi o efektywności produkcji trzody chlewnej, czyli o generowanych zyskach lub ponoszonych przez producenta stratach. Żywienie stanowi największą składową kosztów produkcji tucznika (70-75%), i jest uważane za najważniejszy czynnik środowiskowy kształtujący wyniki tuczu.

Co dalej z afrykańskim pomorem świń?

Rodian Pawłowski; Dział Technologii Produkcji Rolniczej – WMODR Olsztyn

 

Na to pytanie, każdy związany z branżą rolniczą w zakresie chowu i hodowli trzody chlewnej oraz produkcji mięsa wieprzowego chciałby znać odpowiedź. Co więcej chciałby aby ta odpowiedź była optymistyczna, aby brzmiała mniej więcej tak: Sytuacja z afrykańskim pomorem świń w Polsce ulegnie poprawie, a rynek produkcji wieprzowiny w kraju ustabilizuje się na zadowalającym poziomie, pozwalającym na opłacalność produkcji. Niestety w tym aspekcie sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana. Dlaczego? Otóż problem ASF to nie tylko problem w zakresie samej choroby, to problem wielowarstwowy i wielowątkowy. Od aspektów politycznych i regulacji prawnych, poprzez gospodarkę łowiecką, uwarunkowania społeczno – gospodarcze, a na codziennych problemach producentów i hodowców trzody chlewnej kończąc.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.