Archiwum
Mikroelementy w żywieniu loch
Oliwia Duszyńska-Stolarska; Politechnika Bydgoska
Składniki mineralne pełnią szereg licznych funkcji biologicznych w organizmie zwierząt. Stanowią podbudowę układu kostnego oraz licznych tkanek. Biorą one udział w stabilizacji ciśnienia osmotycznego w komórkach oraz płynach ustrojowych. Ponadto utrzymują pH krwi w odpowiednim poziomie. Przewodnictwo mięśniowo-nerwowe również jest zależne od ich odpowiedniej koncentracji. Ponadto budują one białka, hormony, witaminy oraz enzymy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu zwierząt. Składniki mineralne w organizmie zwierząt nieustannie podlegają wymianie. Wydzielane w mleku loch docierają do młodych, natomiast usunięciu ulegają z kałem i moczem. Należy zatem nieustannie uzupełniać braki biorąc pod uwagę ich wzajemne zależności. Składniki te są szczególnie istotne dla ciężarnych oraz karmiących loch. Podatne na niedobory są również warchlaki. Niedobory składników mineralnych mogą być przyczyną tzw. chorób przemian materii. Silne niedobory są widoczne jako silne objawy kliniczne. Należy jednak podkreślić, że zarówno zbyt małe dawki jak i zbyt wysokie stanowią problem dla organizmu. Przyczyną zatruć świń mogą być wysokie dawki selenu, miedzi lub żelaza. Ponadto między niektórymi pierwiastkami istnieją zależności w przypadku których nadmiar jednego z nich może zmniejszyć wchłanianie drugiego. Taka interakcja między wapniem i fosforem, siarką miedzią, potasem oraz magnezem. Antagonizm jest również obecny pomiędzy wapniem i cynkiem. Zapotrzebowanie na składniki mineralne są w znacznym stopniu zależne od wieku, stanu fizjologicznego oraz intensywności produkcji. W przypadku stanu zdrowia niezwykle istotne właściwie funkcjonujące ściany jelit oraz nerek za pomocą których można modyfikować wchłanianie.
Pozostało 90% tekstu
Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 1-2/2022. Kup to e-wydanie (15,00 zł) TUTAJ.
Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych