Strefa Trzoda

Dokarmianie osesków – cz. I

Dorota Bugnacka; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn

 

Ze względu na dominujące obecnie wczesne odsadzanie prosiąt w chlewniach towarowych, poszukiwane są systemy i metody ich odchowu pozwalające na zwiększenie przeżywalności, i łagodniejsze przejście przez okres okołoodsadzeniowy. Zwłaszcza, że obecnie w praktyce produkcyjnej wykorzystywane są lochy hiperpłodne, takie jak mieszańce DanBred lub lochy hybrydowe typu Näima. Rodzą one bardzo liczne mioty, zwykle 16-18 prosiąt, a w takim przypadku niższa jest ich średnia urodzeniowa masa ciała, co jest czynnikiem znacząco ograniczającym przeżywalność. Szczyt laktacji lochy przypada na trzeci jej tydzień, po czym produkcja mleka spada. Jednakże, ilość mleka, która jest wystarczająca przez trzy pierwsze tygodnie życia prosiąt w miocie liczącym 12-14 sztuk, jest niewystarczająca w miotach bardzo licznych, których potrzeby często już w drugim tygodniu laktacji nie mogą być w pełni pokryte przez mleko produkowane przez lochę (Fot. 1, 2). Zależności te ilustruje Rysunek 1. Dlatego też, należy dokarmiać takie mioty jak najwcześniej, aby uprzedzić wypadki i spowodować, że prosięta w wieku trzech tygodni będą już znały smak paszy, i nie tylko swobodnie ją pobierały, ale przede wszystkim umiały ją trawić. A zatem, poszukuje się rozwiązań w zakresie dokarmiania prosiąt, w tym badając przydatność różnych komponentów mieszanek, które mogłyby wpłynąć na większe spożycie paszy i lepsze zaopatrzenie prosiąt w składniki pokarmowe, gwarantując tym samym szybszy przyrost dzienny, i wyższą masę ciała prosiąt przy odsadzeniu. Są to warunki nieodzowne, aby po odsadzeniu prosięta miały wysoką zdrowotność, i szybkie tempo wzrostu. Należy przy tym pamiętać, że prosięta są grupą produkcyjną świń najbardziej wymagające pod względem rodzaju, jakości oraz wartości pokarmowej podawanych im paszy, a błędy żywieniowe popełnione we wczesnym okresie wzrostu i rozwoju prosiąt mają negatywne konsekwencje w dalszych etapach produkcji. Zrozumienie potrzeb pokarmowych prosięcia i możliwości ich pokrycia nie jest możliwe bez znajomości kliku bardzo ważnych faktów dotyczących funkcjonowania i budowy układu pokarmowego prosięcia. Rozwój układu pokarmowego u trzody chlewnej trwa do wieku 4-5 miesięcy. Ten stosunkowo powolny proces jest zjawiskiem naturalnym.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 1-2/2022. Kup to e-wydanie (15,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.