Archiwum
Ukryte straty w produkcji – cz. 1
Natalia Slipets; Konsultan of pig production GF Dahmira
Kiedy mówimy o jakiejkolwiek produkcji, możemy wyróżnić straty oczywiste i nieoczywiste. Oczywiste to takie, które odczuwamy w danym momencie, kiedy musimy zapłacić za nie tu i teraz, a nieoczywiste to takie, gdy tracimy pieniądze bez jasnego zrozumienia, że tak naprawdę je tracimy i w którym momencie to się dzieje. W tym artykule omówię pięć punktów wartych przemyślenia:Zmniejszenie liczby loch, w przypadku dużego zagęszczenia zwierząt na fermie. Skoncentrowanie się na ochronie przed infekcjami wewnętrznymi i zewnętrznymi. Oznacza to ograniczenie zakażeń pochodzących z zewnętrz, ale także mniejsze rozprzestrzenianie się chorób między sekcjami. Skoncentrowanie uwagi na odpowiedniej strukturze paszy, w celu zapewnienia jej optymalnego przyswajania.Ukryte straty paszy.Właściwa organizacja produkcji w cyklu zamkniętym. W tej części artykułu zajmiemy się dwoma pierwszymi strategiami, które pomogą nam w zrozumieniu przestrzeni występowania strat w produkcji świń. AD 1.Zmniejsz liczbę loch, jeśli masz duże zagęszczenie zwierząt na swojej farmie. Nie zawsze „więcej” oznacza „lepiej”. Bardzo często w pogoni za ilością brakuje nam jakości, przez co więcej pracujemy i tyle samo zarabiamy. Budynki produkcyjne nie są z gumy, a pomysł umieszczania i zagęszczania zwierząt w budynkach przekraczających normy utrzymywania zwierząt jest zazwyczaj złą strategią na dłuższą metę, mimo że pokusa jest duża. Większe zagęszczenie zwierząt w gospodarstwie prowadzi do zwiększenia ilości brakowań na każdym etapie produkcji. Nie mamy wpływu na cenę wieprzowiny na rynku, ale możemy zastosować model szacowania kosztu własnego: Produkuj mniej, ale taniej.Produkować więcej, ale przy zwiększonych kosztach – drożej.
Pozostało 90% tekstu
Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 1-2/2022. Kup to e-wydanie (15,00 zł) TUTAJ.
Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych