Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 5-6/2015

Bio-inaktywacja: właściwy sposób inaktywacji mikotoksyn w produkcji trzody chlewnej

Mikotoksyny to substancje toksyczne naturalnie występujące w paszach, stwarzające duże zagrożenie dla zdrowia zwierząt i ludzi. Kontakt z toksynami następuje głównie przez spożycie zanieczyszczonej nimi paszy. Mikotoksyny wytwarzane są przez grzyby, które mogą rozwijać się w surowcach paszowych na różnych etapach produkcji oraz przetwarzania. Zarodniki grzybów znajdują się w glebie i zanieczyszczają ziarno zbóż już podczas uprawy i zbioru, a podczas przechowywania następuje ich dalszy rozwój i produkcja toksyn. Mikotoksyny są bardzo odporne, co pozwala im utrzymywać się w ziarnie zbóż czy paszy, nawet mimo usunięcia samych grzybów w procesie obróbki.

Mikotoksyny w paszach dla loch – metody detoksykacji, wpływ na pasze

Tadeusz Barowicz, Mariusz Pietras Instytut Zootechniki-PIB w Krakowie

Mikotoksyny to metabolity grzybów strzępkowych stanowiących zanieczyszczenie surowców i produktów przemysłu spożywczego oraz pasz. Wykazują one mniej lub bardziej szkodliwe oddziaływanie na komórki lub tkanki innych organizmów.

Kwasy tłuszczowe o łańcuchach średniej długości pomagają maciorom osiągnąć swój potencjał genetyczny

Wouter Naeyaert - Product Manager, Nuscience, Gent, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dawid Kołacz - Sales Manager Poland Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Rok po roku potencjał genetyczny macior wzrasta. Mioty składające się z 20 prosiąt nie są już wyjątkiem. Koncentracja na dużych miotach ma za zadanie kłaść ogromny nacisk na maciory. Aby czerpać korzyści z potencjału genetycznego, kwestie takie jak produkcja mleka, upadki przed odsadzeniem oraz masa ciała po odstawieniu prosiąt zasługują na najwyższą uwagę. Zapewnienie dobrego stanu zdrowia macior jest zatem niezbędnym czynnikiem do rozwiązania tych problemów.

Wpływ ziół na system immunologiczny

Anita Zaworska, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu


Układ immunologiczny zwany także układem odpornościowym i limfatycznym to układ narządów umożliwiających działanie mechanizmom odporności, których nadrzędnym celem jest ochrona przed chorobami, poprzez rozpoznawanie i likwidowanie patogenów oraz komórek obcych dla organizmu.

Śruta rzepakowa i słonecznikowa w żywieniu świń

Krzysztof Karpiesiuk, Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Wydział Bioinżynieri i Zwierząt UWM w Olsztynie

 

W produkcji trzody chlewnej jednym z głównych celów jest uzyskiwanie wysokich przyrostów przy optymalnym wykorzystaniu paszy. Prawidłowe żywienie świń polega na dostarczeniu wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w ilościach i proporcjach odpowiadających ich zapotrzebowaniu pokarmowemu. Niedobór lub nadmiar któregoś ze składników może prowadzić do pogorszenia produkcyjności zwierząt i może wpływać ujemnie na jakość wieprzowiny. Należy przy tym dążyć, aby żywić ekonomicznie, a to oznacza, że nie wszystkie komponenty mogą być stosowane w dowolnej ilości. Ponadto część składników podawanych w nadmiarze powoduje oprócz podnoszenia kosztu zużywanej paszy, ich przechodzenie do środowiska, które jest w ten sposób nadmiernie obciążane (np. białko i związki azotowe).

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.