Indyk nadziewany ricottą i pieczarkami z pieczonymi papryczkami
Składniki
Pieczone papryki
■ 2 zielone papryki, pozbawione gniazd nasiennych
■ 2 czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych
■ 2 żółte papryki, pozbawione gniazd nasiennych
■ 1 duża kiść białych winogron, bez pestek
■ 50 g zielonych oliwek, pokrojonych w talarki
■ 50 g czarnych oliwek, pokrojonych w talarki
■ 1 cytryna, sparzona i wyszorowana, pokrojona w półtalarki
■ 3 łyżki oliwy z oliwek BIO
■ świeżo mielony pieprz
■ świeżo mielona sól
Paupiette z indyka
■ 5 łyżek oliwy z oliwek bio
■ 1 filet z indyka, umyty i osuszony
■ 100 g pieczarek, drobno pokrojonych
■ 1 ząbek czosnku, posiekany
■ 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
■ 150 g serka ricotta, odsączonego
■ 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, umytej
■ 2 żółtka
■ 1,5 szczypty gałki muszkatołowej
■ 1 opakowanie szynki serrano
■ 1 pęczek szałwii, umytej
■ niewielka ilość mąki do obtoczenia zrazów
■ 10 g masła
■ świeżo mielona sól
■ świeżo mielony pieprz
Sos
■ 400 g pieczarek, umytych i pokrojonych
■ 2 ząbki czosnku, posiekane
■ ½ kieliszka białego wina wytrawnego
■ 150 ml śmietany 30%
■ 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, umytej
■ świeżo mielona sól
■ świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
■ piekarnik do 160°C (termoobieg)
■ przygotować 2 naczynia żaroodporne, folię spożywczą, tłuczek do mięsa, sznurek do zawijania zrazów
Pieczone papryki
Pozbawione gniazd nasiennych papryki (czerwone, zielone i żółte) kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy winogrona, pokrojone w talarki oliwki (zielone i czarne) oraz pokrojoną cytrynę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą oraz polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek. Całość mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) przez mniej więcej 35-40 minut (sprawdzamy co jakiś czas, czy papryki są upieczone, mieszamy, danie może być do godziny w piekarniku). Po wyjęciu z piekarnika doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy.