Strefa Indyk

Produkcja indyków w Polsce – rys historyczny

Marian Biegański, „Indyk Lubuski”

Przemysłową produkcję indyków w Polsce zapoczątkowano w II połowie lat 70-tych XX wieku. W ciągu prawie 40 lat dynamicznego rozwoju (największy w latach 90-tych), produkcja indyków przekroczyła poziom 350 tys. ton. Sytuuje to Polskę na 3. miejscu w Europie i 5. na świecie. Poziom technologiczny w całej branży indyczej w Polsce - na fermach, w ubojniach i przetwórniach określany jest w Europie jako bardzo wysoki.



Początki produkcji
•  •  •
Przemysłowa produkcja indyków w Polsce poprzedzona była ekstensywnym chowem indyków od lat powojennych. Prowadzona była głównie w gospodarstwach przydomowych w oparciu o ptaki bezrasowe. Zorganizowany skup indyków żywych rozpoczęto w ramach ówczesnego Zjednoczenia Przemysłu Jajczarsko-Drobiarskiego. Realizowany był w punktach skupu Gminnych Spółdzielni „Samopomoc Chłopska”.
  

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.