Strefa Indyk

Indyk Polski 64 (3/2018)

Znaczenie wody w hodowli indyczej

Grelavi

 

Dobrej jakości woda ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia optymalnego statusu zdrowotnego stad indyków. Badanie wody na fermach drobiu powinno odbywać się regularnie w celu zapewnienia ptakom odpowiedniej jakości i ilości spożywanej wody. Woda wraz z odpowiednim zarządzaniem temperaturą w indyczniku, dobrą jakością powietrza, odpowiednią jakością podawanej paszy i ochroną przed patogenami stanowi pięć najważniejszych filarów determinujących wyniki w hodowli indyczej.

Lipidoza u indyczek rzeźnych

lek. wet. Iwona Stolarska

 

Wątroba – niezwykle cenny organ u drobiu pełniący wiele ważnych funkcji życiowych, nie tylko trawiennych, ale również zaangażowany w obronę immunologiczną organizmu. W momencie jej niewydolności pojawiają się problemy w całym organizmie. Ograniczona wydolność wątroby to również suboptymalny wzrost, jak również niespecyficzne objawy kliniczne.

Biotransformacja biologiczna metodą walki z mikotoksynami

Jakub Biesek; Katedra Hodowli Zwierząt, UTP w Bydgoszczy

 

Wtórne produkty przemiany materii grzybów pleśniowych (mikotoksyny) mają toksyczne działanie. Atakują one plony roślinne, a następnie organizmy żywione tymi produktami – ptaki. Mikotoksyny występują niemal wszędzie. Ich eliminacja jest ciężkim zadaniem. Istnieje wiele metod mających na celu zahamowanie lub całkowitą redukcję grzybów oraz mikotoksyn. Jedną z alternatywnych metod jest biotransformacja mikotoksyn.

Ocena wpływu stosowania preparatu synbiotycznego Propoul na poprawę kondycji zdrowotnej, parametrów produkcyjnych i redukcję ilości stosowanych antybiotyków w stadach indyków rzeźnych

Dr hab. Andrzej Gaweł, prof. nadzw. Piotr Rachwalski, dr Kamila Bobrek; Katedra Epizootiologii z Klinika Ptaków i Zwierząt Egzotycznych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

Intensyfikacja chowu indyków rzeźnych stwarza wiele zagrożeń związanych z utrzymaniem homeostazy przewodu pokarmowego, której brak manifestuje się klinicznie występowaniem u indyków biegunek. Wydaje się, iż nawracające biegunki prowadzące do pojawienia się mokrej ściółki, zapalenia podeszw stóp zakażeń gronkowcami i paciorkowcami oraz zwiększenia wskaźnika wykorzystania paszy (FCR) i zmniejszenia tempa przyrostów masy ciała stanowią aktualnie jeden z najistotniejszych problemów w tuczu indyków. Problemy te standardowo rozwiązywane są poprzez podawanie antybiotyków.

Mikrobiom układu pokarmowego

Maciej Kucharski; Warszawa

 

Prawidłowa praca układu pokarmowego zapewnia z jednej strony zaopatrzenie organizmu w niezbędne witaminy wytwarzane m.in. przez bakterie, z drugiej razem z enzymami trawiennymi dostarczenie organizmowi niezbędnych do jego życia mikro i makro elementów z pobranego pokarmu.

Oczekiwania konsumentów

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS

 

Richard Hutchison (2018) z Aviagen Turkeys Ltd. powiedział, że z wielką przyjemnością uczestniczył przez ostatnie 50 lat, w rozwoju produkcji indyków i badaniu istniejących oraz nowych rynków na całym świecie. Hodowla i produkcja indyków skoncentruje się w obu Amerykach i w Europie, skąd pochodzi 85% światowej produkcji tych ptaków. Takie kraje jak Polska, Niemcy, Francja, Włochy i Hiszpania produkują w UE – 87% indyków. Nadchodzącym wyzwaniem jest wywołanie popytu na mięso indycze, w innych częściach świata.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.