Już za trzy dni, 14 stycznia 2022 r. w Ośrodku Wypoczynkowym HARTEK w Ostaszewie odbędzie się wyjątkowa konferencja - Ubój na pastwisku. Jej organizatorem jest Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Zachowawczej Rasy Polska Czerwona w typie mięsnym. Głównym celem konferencji jest zapoznanie uczestników z najnowszymi i obecnie obowiązującymi przepisami regulującymi sposób uboju na pastwiskach w Europie. W trakcie sesji plenarnej oraz dyskusji przedstawiona zostanie koncepcja uboju na pastwisku jako droga podniesienia dobrostanu zwierząt oraz polepszenia ekonomiki produkcji surowca najwyższej jakości dla polskich hodowców. Prelegentami są osoby, które reprezentują instytucje zajmujące się tą problematyką w pryzmacie nauki oraz wiedzy praktycznej. Kwestia podniesienia świadomości dotyczącej uboju na pastwisku wśród decydentów, a także konsumentów, którzy chcą zaopatrywać się w surowce mięsne i produkty z niego wytworzone o niekwestionowanej jakości odżywczej i kulinarnej w czasach wdrażania zasad Polityki Zielonego Ładu stanowi jeden z ważniejszych priorytetów zrównoważonej produkcji rolnej.
Przeczytaj także: Historia Ernsta Hermanna Maiera – człowieka, który przeciwstawił się przepisom UE
Wśród prelegentów znajdą się:
prof. dr hab. Beata Kuczyńska – Katedra Hodowli Zwierząt, Instytut Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego – Metody doskonalenia produkcji mięsa w systemie produkcji ekstensywnej
prof. dr Knut Schmidtke – dyrektor ds. Badań i Innowacji oraz przewodniczący Rady Wykonawczej Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego FIBL Szwajcaria – Ubój na pastwisku
dr Józef Sadkiewicz – Instytut Sadkiewicza w Bydgoszczy, Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy – Wpływ chowu zwierząt ras rodzimych i systemu uboju bezstresowego na wytwarzanie surowca najwyższej jakości na potrzeby kulinariów
mgr inż. Eric Meili – Wydział Nauk o Zwierzętach Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego FIBL Szwajcaria – Ubój na pastwisku
mgr inż. Konrad Wiśniewski – Instytut Nauk o Zwierzętach SGGW, selekcjoner, zootechnik bydła mięsnego oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego – Cechy predysponujące rasy rodzime bydła do ekstensywnego systemu utrzymania
Tomasz Jakiel – hodowca bydła popularyzujący rolnictwo regeneratywne oraz „Bale Grazing” na kanale YouTube „Lubuskie Angusowo” – Regeneratywny wypas metodą pozyskania najwyższej jakości wołowiny
Piotr Rydel – prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Zachowawczej Rasy Polska Czerwona w typie mięsnym
Osoby zainteresowane uczestnictwem proszone są o rejestrację za pomocą linku lub Rejestruj poniżej: Konferencja UBÓJ NA PASTWISKU