Strefa Bydło

Hodowca Bydła 10/2012

Dbajcie o nogi krów

Rafał Sieradzki, PFHBiPM
Maciej Adamski, UP we Wrocławiu

 


Kąpiele i mycie racic
Wiele chorób racic można ograniczyć stosując kąpiele i mycie racic. Regularne stosowanie kąpieli dezynfekujących i wzmacniających kończyny stanowi metodę, która zapobiega i leczy. Kąpiele mają na celu zapobieganie aktywnemu zapaleniu skóry międzypalcowej i części rogowej piętki. Zabieg ten zabezpieczy racicę przed powstawaniem deformacji pokrywy rogowej (szczelin), a tym samym ochroni przed kalectwem i kulawizną.
W oborach wolnowybiegowych, w których krowy dojone są zawsze w tym samym miejscu należy zorganizować tak miejsce kąpieli racic, aby zwierzęta musiały przez nie przejść. Ważnym elementem basenu są parametry techniczne tzn. szerokość (brak możliwości ominięcia), głębokość (poza palcami racic zabiegowi kąpieli mogły być poddane raciczki), bezpieczeństwo (eliminujące ryzyko okaleczeń, brak ostrych kantów), łatwość usuwania roztworu. Alternatywą dla rzeczywistych kąpieli mogą być maty piankowe półprzepuszczalne lub różnego rodzaju spraye stosowane na czyste racice.

 

 

Barbara Łaska, Teresa Stawska
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach Oddział Poznań

 

Mięso jest podstawowym źródłem energii i białka w diecie człowieka. Wołowina charakteryzuje się szczególnie wysoką zawartością wielu niezbędnych składników odżywczych. Ponadto jako mięso kulinarne posiada wyjątkowe walory smakowe i zapachowe. Jakość i zdrowotny wpływ na organizm sprawia, że wołowina jest uznawana za bardzo wartościowe mięso.

 

 

dr hab. Anna Wójcik, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, UWM Olsztyn

 

Dobrostan zwierząt (animal welfare, well-being) w sposób bezpośredni lub pośredni warunkuje zdrowotność i produkcyjność zwierząt gospodarskich, a przez to wpływa na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego. Zagadnienie dobrostanu zwierząt pojawia się obecnie w różnych przepisach i uregulowaniach prawnych odnośnie hodowli, chowu, użytkowania i ochrony zwierząt gospodarskich. Również w ostatnich latach społeczeństwo coraz bardziej interesuje się warunkami, w jakich utrzymywane są i użytkowane zwierzęta gospodarskie. Dlatego dobrostan zwierząt jako termin, zadomowił się już w świadomości hodowców, zootechników i lekarzy weterynarii. Jednak barierą szybkiego postępu na drodze propagowania założeń dobrostanu zwierząt jest brak wiedzy, o tym czym jest dobrostan, jak go określić i zmierzyć a w końcu – jak o niego zadbać.

Marika Kowalska, Adam Ambroziak, Marek Aljewicz, Grażyna Cichosz
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski

 

Poziom sprzężonych dienów kwasu linolowego – CLA, unikalnego składnika w tłuszczu mlekowym zależy przede wszystkim od żywienia krów. Konsekwencją żywienia pastwiskowego jest 3-4-krotnie większa zawartość CLA w tłuszczu mlekowym w porównaniu do mleka pozyskiwanego od krów żywionych przy zastosowaniu technologii TMR (Total Mixed Rations).

 

 

Bioaktywne składniki w paszach z użytków zielonych

Zofia Antoszkiewicz, Dariusz Minakowski
UWM w Olsztynie

 

Zielonki w stanie naturalnym oraz po zakonserwowaniu w postaci kiszonki, siana lub suszu są źródłem wielu bioaktywnych składników w żywieniu bydła. Są to m.in. karotenoidy, tokoferole, fitoestrogeny, terpeny, alkaloidy, saponiny, kondensowane taniny, lipidy oraz substancje aromatyczne. Zawartość tych związków w paszach pochodzących z trwałych i przemiennych użytków zielonych, uzależniona jest m.in. od składu florystycznego i stadium wegetacji roślin, zabiegów pratotechnicznych oraz technologii ich produkcji.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.