Strefa Drób

Hodowca Drobiu 8/2015

Europejskie organizacje drobiarskie łączą siły

Organizacja EPEXA zrzesza europejskich eksporterów jaj wylęgowych i piskląt. Powstała w 1987 roku w celu reprezentowania interesów stowarzyszeń i firm działających w 13 krajach członkowskich. W dniach 11-14 czerwca odbyło się 28. Walne Zgromadzenie organizacji w Noordwijk w Holandii. W spotkaniu wzięło udział sześćdziesięciu członków zaangażowanych w handel i hodowlę drobiu.

O czym należy pamiętać podając antybiotyki wraz z wodą do picia?

Agnieszka Wilczek – Jagiełło; Lublin


Antybiotykoterapia to jedna z podstawowych procedur leczniczych przeprowadzanych na fermach drobiu. O jej skuteczności decyduje szereg czynników m.in. trafny wybór antybiotyku (najlepiej oparty na wynikach badania lekowrażliwości), a także aplikacja leku we wczesnej fazie choroby. Nie bez znaczenia pozostaje również wybór właściwej drogi podania antybiotyku.

Rozwój produkcji indyka na Mazowszu i Podlasiu – szanse i zagrożenia

W  dniach 19-21 06.2015 GRUPA PRODUCENTÓW EURO INDYK Sp. z o.o. oraz firma GOLPASZ S.A. zorganizowała konferencję pt. „Rozwój produkcji indyka na Mazowszu i Podlasiu – szanse i zagrożenia”.

Wpływ rozdrabniania nasion rzepaku na poziom energii w paszy

Katarzyna Łagowska, Marcin Różewicz, Krystyna Jakubowska, Małgorzata Bednarczyk; Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce


Rzepak (Brassica napus L.) jest najważniejszą uprawianą rośliną oleistą w Polsce. Areał jego upraw sukcesywnie wzrasta dzięki wszechstronnemu zastosowaniu do celów spożywczych, technologicznych jak i paszowych. Komponenty paszowe produkowane z rzepaku stanowią cenny składnik białkowo-energetyczny w żywieniu drobiu.

Proszek jajowy z wylewek jako składnik mieszanek paszowych dla kurcząt brojlerów

Alina Rachwał; Poznań


Wraz z postępującą intensyfikacją produkcji jaj zaczął narastać problem zagospodarowania wylewek, czyli jaj o uszkodzonej skorupie i błonie podskorupowej. Jaj tych nie wolno stosować w żywieniu ludzi, stąd przeważnie wykorzystywane są jako składnik mieszanek paszowych dla psów i kotów.

Alternatywne źródła białka w paszy dla drobiu

Tadeusz Barowicz, Mariusz Pietras; Instytut Zootechniki-PIB w Krakowie


Koszty produkcji mieszanek paszowych dla drobiu kształtowane są przede wszystkim przez ceny zastosowanych komponentów białkowych, szczególnie poekstrakcyjnej śruty sojowej. Szacuje się, że około 80-90% śruty sojowej na rynku światowym, to śruta otrzymywana ze soi GMO. Zgodnie z polskimi przepisami do żywienia zwierząt nie można wykorzystywać pasz genetycznie zmodyfikowanych, lecz w praktyce obowiązuje na ten zakaz moratorium do 1 stycznia 2017 r. Czy istnieją zatem inne materiały paszowe mogące zastąpić poekstrakcyjną śrutę sojową w żywieniu drobiu?

Skutki zanieczyszczeń mikrobiologicznych pasz

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


Produkcja żywności pochodzenia zwierzęcego jest nierozerwalnie związana z dostępnością pasz. Stanowią one nawet do 80% całkowitych kosztów produkcji. Ponadto koszty te mogą nieustannie wzrosnąć, czego powodem mogą być coraz częstsze anomalie pogodowe oraz trudności z pozyskaniem dobrej jakości materiału roślinnego. Produkcja zdrowej żywność jest niemożliwa bez użycia pasz o dobrej jakości mikrobiologicznej. Ponadto pasza o prawidłowej wartości odżywczej oraz prawidłowych parametrach mikrobiologicznych jest gwarantem zachowania zdrowia oraz dobrostanu zwierząt.

Znaczenie jakości tłuszczu w paszy

Joanna Marć-Pieńkowska, UTP Bydgoszcz


W  przypadku drobiu przeznaczonego do intensywnej produkcji prawidłowe żywienie stwarza warunki do pełnego wykorzystania potencjału genetycznego zakodowanego w materiale użytkowym tych ptaków. Aby uzyskać wysokie wyniki produkcyjne należy zapewnić zwierzętom wysokoenergetyczne żywienie, dlatego natłuszczanie mieszanek paszowych jest obecnie standardem.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.