Strefa Drób

Hodowca Drobiu 11/2015

Preparaty eubiotyczne w żywieniu zwierząt

Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Andrzej Frankiewicz; Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu


Rynek dodatków paszowych jest jednym z najszybciej rozwijających się aktualnie rynków w branży rolnej. Największą grupę dodatków paszowych stanowią aminokwasy (ok. 33%), na drugiej pozycji plasują się witaminy i antybiotyki (po ok. 14%), a następnie dodatki mineralne (10%). Dodatki z grupy probiotyków i prebiotyków stanowią zaledwie ok. 3% rynku. Jednakże z roku na rok obserwowane jest coraz większe zainteresowanie, zarówno przez przemysłu paszowego jak i naukowców. Jest to efektem wzmożonego nacisku na ochronę zdrowia konsumentów.

70-lecie urodzin prof. dr hab. Teresy Majewskiej zasłużonej polskiemu drobiarstwu, cenionej nauczycielki akademickiej

W poprzednim wydaniu Hodowcy Drobiu przy okazji relacji z XXVII Międzynarodowego Sympozjum Drobiarskiego „Nauka Praktyce – Praktyka Nauce” pisaliśmy o nowych honorowych członkach Polskiego Oddziału Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej, w tym Pani prof. Teresie Grażynie Majewskiej. Podczas tegorocznego sympozjum, które odbyło się w dniach 14-16 września w Bydgoszczy, Pani Profesor obchodziła 70. rocznicę swoich urodzin. Z tej okazji chcielibyśmy przybliżyć nieco Jej sylwetkę.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.