Strefa Drób

Hodowca Drobiu 10/2015

Żywieniowe metody zmniejszenia oddziaływania ferm na środowisko

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


Skażenie środowiska naturalnego przez fermy drobiu jest współcześnie jednym z ważniejszych problemów wynikających z intensywnej produkcji zwierzęcej. Intensywny chów zwierząt pociąga za sobą szereg poważnych zagrożeń, nie tylko dla bezpośredniego sąsiedztwa ferm, ale również dla wszystkich komponentów środowiska przyrodniczego – powietrza, gleby oraz wód (powierzchniowych, gruntowych oraz opadowych).

Rynek kurcząt „premium” ma przed sobą przyszłość

W  czerwcu bieżącego roku w Holandii odbyło się pierwsze Forum Hubbard Premium dotyczące produktów i rynków alternatywnych. W Breukelen, niedaleko Utrechtu spotkało się 106 przedstawicieli tego sektora produkcji z 18 różnych krajów. Forum miało na celu wymianę wiedzy teoretycznej i praktycznej oraz analizę rynku brojlerów jakościowych.

Otwarcie wytwórni premiksów De Heus

W  piątek, 11. września 2015 r., w Łęczycy nastąpiło uroczyste otwarcie ósmego zakładu produkcyjnego De Heus – wytwórni premiksów. Fabryka to inwestycja, dzięki której firma może jeszcze lepiej spełniać oczekiwania klientów w kontekście poprawy dobrostanu zwierząt oraz wyników finansowych. Inwestycja znacząco wpływa także na rozwój przedsiębiorczości regionu.

Dieta w stadach drobiu o podwyższonej zachorowalności na jelita

Agnieszka Wilczek-Jagiełło; Lublin


Zdrowy przewód pokarmowy i właściwe żywienie są czynnikami wzajemnie powiązanymi. Zaburzenia w zakresie funkcjonowania przewodu pokarmowego wpływają negatywnie na strawność i przyswajalność składników pokarmowych, a także samą motorykę jelit. Z kolei, niewłaściwe żywienie lub podawanie paszy słabej jakości zwiększa podatność ptaków na choroby w zakresie przewodu pokarmowego lub też bezpośrednio je wywołuje. W wielu przypadkach tak naprawdę trudno jest rozstrzygnąć czy pierwotną przyczyną problemów ze zdrowiem przewodu pokarmowego są czynniki żywieniowe, czy też infekcyjne. W poniższym tekście starano się zaprezentować elementy żywienia, które znacząco wpływają na stan zdrowia przewodu pokarmowego, a także wspomagają jego działanie w okresie rekonwalescencji po przebytej chorobie.

Wady i zalety DDGS’u

Anita Zaworska; Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu



Stale wzrastające ceny pasz, stanowiące ok. 70% wszystkich kosztów produkcji zwierzęcej, sprawiają, że istotny nacisk kładzie się na obniżenie kosztów żywienia zwierząt. Jedną z dość ciekawych alternatyw dla drobiu i świń jest DDGS. Ostatnie lata to dynamiczny rozwój produkcji biopaliw, co sprawia, że na krajowym rynku paszowym pojawia się coraz więcej produktów ubocznych uzyskiwanych przy ich wytwarzaniu. Jednym z takich produktów uzyskiwanych podczas wytwarzania bioetanolu jest pełny suszony wywar zbożowy zwany DDGS (z ang. Dried Distillers Grains with Solubles).

Źródła energii w paszy

Katarzyna Łagowska; Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce


Drób należy do grupy zwierząt gospodarskich charakteryzujących się krótkim przewodem pokarmowym oraz szybką przemianą materii. Jego stale rosnący potencjał genetyczny pozwala na osiągnięcie coraz lepszych wyników produkcyjnych. Obecnie wykorzystywane w hodowli linie brojlerów, ze względu na szybkie tempo wzrostu, wymagają wysokiej koncentracji energii w mieszance.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.