Strefa Drób

Hodowca Drobiu 4/2016

Imbir w profilaktyce chorób stawów i stanów zapalnych

Katarzyna Łagowska

Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce

 

Od niemal 3 tysięcy lat imbir lekarski (Zingiber officinale Rosc.) wykorzystywany jest w medycynie naturalnej jako niezwykły medykament łagodzący zarówno ból, choroby stawów, jak również stany zapalne organizmu.

 

Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego jest drugim z kolei, spośród dziewięciu ogółem, funduszem promocji żywności pod względem wpływów finansowych. Na pierwszym miejscu w 2015 roku był Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego, którego deklarowane wpływy przekraczały 11,4 mln zł, przy 10,8 mln z funduszu drobiowego.

Odnawialne źródła energii – energia słoneczna

Bartosz Korytkowski

Bydgoszcz

 

Ograniczone zasoby oraz stale rosnące ceny paliw kopalnych i energii to najważniejsze ekonomiczne powody, dla których poszukuje się alternatywnych źródeł energii. Do chęci zmiany rodzaju źródeł energii bardzo często zaliczyć możemy także chęć ochrony środowiska naturalnego oraz konieczność podporządkowania się restrykcyjnym przepisom nakazującym redukcję emisji zanieczyszczeń uwalnianych podczas korzystania z tradycyjnych źródeł energii.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

 

Deutsche Tiernahrung Cremer GmbH & Co. KG – innowacyjne technologie, produkcja i sprzedaż wysokiej jakości mieszanek paszowych pełnoporcjowych i uzupełniających, produktów specjalnych i premiksów dla rolnictwa.

Biofilm w systemach pojenia – zagrożenie mikrobiologiczne

Katarzyna Jankowska

PAN Olsztyn

 

Hodowcy drobiu zwracają baczną uwagę na higienę wody, ponieważ odgrywa ona znaczącą rolę w uzyskaniu dobrego efektu ekonomicznego hodowli, wpływając na takie cechy produkcyjne jak: jakość tuszki, masa jaj, wytrzymałość skorupy na zgniecenia, a także częstotliwość występowania jaj z wadami budowy. Oprócz istotnych elementów takich jak: temperatura, wilgotność, ruch powietrza, szkodliwe domieszki gazowe, zapylenie, mikroflora, hałas, oświetlenie związanych z higieną produkcji, świeża pasza oraz czysta woda jest bardzo ważnym czynnikiem zapewniającym ptakom optymalne warunki rozwoju.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Ayam cemani intrygująca rasa kur o czarnym mięsie

Marcin Różewicz, Katarzyna Łagowska

Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce

 

Branża drobiarska należy do najbardziej dynamicznie rozwijających się gałęzi sektora przemysłu mięsnego w Polsce. Intensywny wzrost produkcji drobiu wynika między innymi z postępu technologicznego, który nastąpił dzięki transformacji drobnotowarowych gospodarstw drobiowych do wyspecjalizowanych ferm przemysłowych, wysokiej jakości mięsa drobiowego i stosunkowo niskiej ceny w stosunku do pozostałych gatunków mięsa (Kozioł i Krzywoń 2014).

Ponad pół wieku genetycznego doskonalenia nieśnych i mięsnych kur

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski

AVICONS – Warszawa

 

Dzikie kury przed udomowieniem w Chinach ok. 6000 lat p.n.e., zbliżały się do ludzkich siedzib w poszukiwaniu resztek jedzenia, a nocą chroniły się przed drapieżnikami, na gałęziach drzew. Na wiosnę, gdy dni stawały się dłuższe i cieplejsze, kury zaczynały znosić i wysiadywać jaja, z których po trzech tygodniach, wylęgły się pisklęta. Jeśli jaja lub pisklęta, zostały zjedzone przez drapieżniki lub ludzi, to kura do końca lata, ponawiała znieść kolejną serię jaj.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.