Strefa Drób

Hodowca Drobiu 8/2016

W numerze:

  1. Groch w mieszankach dla drobiu Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Marcin Hejdysz
  2. Owies w żywieniu drobiu Anna Wilkanowska
  3. Podawanie paszy w pierwszych dniach życia kurcząt Bartosz Korytkowski
  4. Wpływ metioniny i lizyny na wzrost kurcząt brojlerów i jakość tuszek Alina Rachwał
  5. Program optymalizacyjny – racjonalne zarządzanie kosztami pasz Dawid Kołacz, Piotr Łambucki, Łukasz Dobrzański
  6. Wytwórnia Pasz w Pile unikalny obiekt na skalę europejską PZZ Wałcz
  7. Jeszcze raz o starej, dobrze znanej, ale nadal groźnej kokcydiozie Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
  8. Ślad antybiotykowy na fermie – przyczyny i konsekwencje Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  9. XX Sympozjum Drobiarskie Zakopane 2016 Piotr Lisiecki
  10. IV Pomorskie Forum Drobiarskie Maria Gwizdała, Patrycja Bielecka
  11. Monitoring substancji niebezpiecznych w paszach i żywności Katarzyna Łagowska
  12. Jakość jaj czym kieruje się konsument przy ich zakupie? Bartosz Korytkowski
  13. Nowocześnie znaczy: drogo? Niekoniecznie! Maciej Rewucki
  14. Pawie – chów i hodowla Marcin Różewicz
  15. Cobb – A Century of Progress Piotr Lisiecki

 

Kup prenumeratę, dostaniesz gratis segregator i Katalog Firm Drobiarskich - 95 zł  TUTAJ

Piotr Lisiecki

 

Wyzwanie intelektualne: Napisać relację z imprezy, która odbywa się po raz 20-ty. W podobnej formule, bo tego sobie życzą uczestnicy.

Impreza, która znów się udała. A wypadałoby, żeby tekst był oryginalny i różnił się od relacji z lat poprzednich. Oj, ciężkie jest życie redaktora…

Wpływ metioniny i lizyny na wzrost kurcząt brojlerów i jakość tuszek

Alina Rachwał

Poznań

 

Wartość pokarmowa białka zależy od jego składu aminokwasowego, a przede wszystkim od poziomu aminokwasów egzogennych, tj. takich, które muszą być dostarczane z pokarmem. Szczególnie ważne jest, aby w paszy znalazły się na optymalnym poziomie, między innymi: lizyna i metionina. Aminokwasy te określa się mianem limitujących, gdyż od ich poziomu w mieszance paszowej zależy stopień wykorzystania wszystkich pozostałych. Niedostatek jednego z aminokwasów egzogennych powoduje obniżenie się produkcyjności ptaków.

Wytwórnia Pasz w Pile unikalny obiekt na skalę europejską

 

Budowa jednej z najnowocześniejszych wytwórni pasz w Polsce rozpoczęła się we wrześniu 2014 roku.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Ślad antybiotykowy na fermie – przyczyny i konsekwencje

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Antybiotyki były i są najczęściej stosowanymi lekami w drobiarstwie, ale również w innych gałęziach hodowli. Są one bez wątpienia niezwykle „przydatne” i trudne do zastąpienia w przypadku ferm wielkotowarowych. Wszyscy jednak coraz bardziej doświadczamy, że antybiotyki nie są w pełni bezpieczne. Pomijając inne kwestie, chodzi zwłaszcza o problem narastania oporności bakterii, który to w głównej mierze jest wynikiem nieuzasadnionego, nadmiernego i nieumiejętnego stosowania antybiotyków.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Pawie chów i hodowla

Marcin Różewicz

Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce

 

Niewiele jest ptaków, które mogłyby konkurować urodą z pawiem. A dokładniej z samcem pawia, bo samice są skromniej ubarwione – brązowe lub białe, w zależności od odmiany. Paw uznawany jest za najstarszego ptaka ozdobnego. Pierwotny cel udomowienia pawia wydaje się więc jednoznaczny, a była to oczywiście jego uroda, choć również spożywano mięso tych ptaków, to jednak nie było ono tak smaczne jak pozyskiwane od innych gatunków drobiu. Od ponad 3 tysięcy lat utrzymuje się te ptaki w hodowlach.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Podawanie paszy w pierwszych dniach życia kurcząt

Bartosz Korytkowski

Bydgoszcz

 

Genetyczne predyspozycje użytkowanych aktualnie zestawów kurcząt brojlerów nie zawsze w praktyce mogą zostać ujawnione. Z pewnością potrzebne jest do tego celu odpowiednie środowisko, lecz największą rolę odgrywać będzie zawsze odpowiednie żywienie kurcząt, dobrze zbilansowane już od pierwszych dni ich życia.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Owies w żywieniu drobiu

Anna Wilkanowska

Uniwersytet w Molise (Włochy)

 

Do pasz treściwych o dużej koncentracji energii zalicza się ziarna zbóż, bez których nie ma możliwości uzyskania produkcji na właściwym poziomie.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Program optymalizacyjny racjonalne zarządzanie kosztami pasz

Dawid Kołacz, Piotr Łambucki, Łukasz Dobrzański

 

 

Sytuacje ekonomiczna na rynku drobiu w Polsce, niejednokrotnie zmusza Hodowców do zastanowienia się jaką drogą powinni iść. Rozwiązań jest zawsze kilka. Do częstych rozwiązań należy przebranżowienie hodowli, ograniczenie lub wstrzymanie produkcji, a w sytuacjach ekstremalnych nawet depopulacja stada. Myślę jednak, że zawsze warto zacząć od pochylenia się nad tematem optymalizacji kosztów i ponownego ich przekalkulowania w odniesieniu do konkretnego stada.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Maria Gwizdała, Patrycja Bielecka

Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku

 

W dniach 20-21 czerwca br., w kompleksie wypoczynkowym Wichrowe Wzgórze – Oaza Zdrowia na Kaszubach w Chmielnie, odbyło się IV Pomorskie Forum Drobiarskie zorganizowane przez Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku w partnerstwie z Pomorskim Zrzeszeniem Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, które aktywnie włączyło się we współorganizację. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął Mieczysław Struk – Marszałek Województwa Pomorskiego. Uczestnicy wzięli udział w wykładach poświęconych tematyce drobiarskiej, a także mieli okazję zapoznać się z ofertą przygotowaną przez firmy uczestniczące w spotkaniu.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.