Strefa Drób

Hodowca Drobiu 8/2016

Monitoring substancji niebezpiecznych w paszach i żywności

Katarzyna Łagowska

Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt,

UPH Siedlce

 

Podstawowym celem prawa żywnościowego jest zapewnienie wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzi i zwierząt. Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawia ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, jak również wprowadza odpowiednie procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. Zgodnie z tym rozporządzeniem w celu zapewnienia odpowiednio wysokiego bezpieczeństwa żywności, niezbędne jest uwzględnienie wszystkich aspektów łańcucha produkcji żywności, od produkcji pasz po wytwarzanie i sprzedaż żywności. Z tego powodu nieodzowny jest stały monitoring substancji niepożądanych, które stanowią zagrożenie dla zdrowia i życia zarówno konsumentów, jak i zwierząt.

Jeszcze raz o starej, dobrze znanej ale nadal groźnej kokcydiozie

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski

AVICONS

 

Aby stado drobiu mogło w pełni wykazać swoje genetyczne możliwości produkcyjne winno osiągnąć optymalny stan zdrowotny oraz należy zmniejszyć ryzyko pojawienia się choroby. Co jakiś czas dowiadujemy się o nowych, zagrażających stadom drobiu chorobach, a zapominamy równocześnie o „starych”, które nie przestają być groźne, ale się do nich przyzwyczailiśmy i traktujemy je obojętnie.

Jakość jaj czym kieruje się konsument przy ich zakupie?

Bartosz Korytkowski

Bydgoszcz

 

Zarówno w Polsce jak i w wielu innych krajach jaja były i są produktem spożywczym bardzo uznawanym i wielce cenionym. Konsumenci chętnie nabywają jaja świeże, duże. W naszym kraju preferują jaja o ciemnej barwie skorupy, która powinna być czysta i nieuszkodzona, o intensywnie zabarwionym żółtku, dobre w smaku i najlepiej jakby były one tanie. Tak więc zadaniem producentów jest uzyskiwać dużą nieśność kur i jednocześnie odpowiednią jakość jaj spożywczych.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Do celów spożywczych wykorzystywane są zarówno w Polsce jak i w wielu krajach na świecie przede wszystkim jaja kurze. Należy stwierdzić, że konsumenci najczęściej dobrze znają zalety jaj (zarówno nasi krajowi jak i zagraniczni). Niepotrzebnym staje się jednakże okresowe upowszechnianie w społeczeństwach poglądów na temat ujemnego wpływu jaj na zdrowie (tzw. „cholesterofobie”), które to poglądy okresowo wpływały na zmniejszenie popytu na jaja. Konsumenci w trosce o swoje zdrowie winni spożywać jaja, które są zalecane jako żywność naturalna i znakomite źródło białka, witamin, składników mineralnych. Pozytywnym aspektem jest także to, że aktualnie tylko niewielu konsumentów nie nabywa jaj ze względu na ryzyko skażenia jaj Salmonellą.

                Jaja spożywcze podlegają klasyfikacji jakościowej i wyróżnia się jaja klasy A i B. Jaja klasy A powinien cechować normalny kształt, czysta i cała skorupa, nieruchoma komora powietrzna o wysokości nie przekraczającej 6 mm, żółtko podczas prześwietlania ma być słabo widoczne bez wyraźnego zarysu, lekko ruchome podczas obracania i powracające do centralnego położenia, białko przejrzyste, brak ciał obcych i nieswoistych zapachów. Jaja klasy A nie są myte ani czyszczone, nie są także poddawane utrwalaniu i chłodzeniu. Jaja które nie spełniają wymagań określonych dla klasy A albo przestały posiadać te cechy są klasyfikowane jako jaja klasy B. Jaja tej klasy przeznaczane zostają do przetwórstwa spożywczego lub przedsiębiorstw przemysłu niespożywczego.

Groch w mieszankach dla drobiu

Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Marcin Hejdysz

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej

Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Realia gospodarcze wskazują, że opieranie produkcji zwierzęcej jedynie na importowanym białku może destabilizować tę gałąź rolnictwa. Dlatego dyskutowane są i badane możliwości zwiększonego wykorzystania rodzimych, krajowych surowców białkowych. Ponadto od 1 stycznia 2017* roku zgodnie z założeniami art. 15 ustawy o paszach ma wejść w życie zapis mówiący o zakazie wprowadzania do obrotu na teren RP pasz pochodzących z roślin genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do wykorzystania w przemyśle paszowym. Zapis ten wymaga zastosowania wysokobiałkowych komponentów, porównywalnych pod względem wartości odżywczej i ekonomicznym z poekstrakcyjną śrutą sojową (PŚS), która aktualnie jest podstawowym składnikiem mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt monogastrycznych (drób i świnie). Wśród wszystkich krajowych roślin paszą najchętniej stosowaną i najbezpieczniejszą jest groch.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Nowocześnie znaczy: drogo? Niekoniecznie!

Maciej Rewucki

Coraz Tańsza Ferma

 

Jajka i drób goszczą na polskich stołach nie tylko od święta. Polacy mają coraz większą świadomość tego, co kupują i jedzą, szukając zawsze najwyższej jakości produktów. Z kolei metody hodowli drobiu, produkcji jaj i mięsa to obecnie dynamicznie rozwijający się rynek. Innowacje w zakresie tworzonej infrastruktury i urządzeń, pasz oraz sposobów karmienia czy możliwości utrzymywania czystości na fermach, to nieustannie modernizowany obszar, w którym czasami ciężko nadążyć za zmianami.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

 

 

Początek wakacji, Białka Tatrzańska, ekskluzywny hotel Bania, cudowna pogoda – idealna sceneria na jubileusz 100-lecia. Zwłaszcza tak zacnej i zasłużonej firmy jak Cobb.

Na jubileusz zjechali licznie hodowcy i współpracownicy firmy. Wydarzenie składało się z dwóch części: wykładowej oraz szampańskiego wieczoru pełnego niezwykłych atrakcji. Dla piszącego relację to zawsze zgryz: Której części poświęcić więcej uwagi? Tematyka wykładów doskonale korespondowała z jubileuszem, ale z konieczności wspominam o tym, co mnie zaciekawiło najbardziej.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.