Jełczenie tłuszczu w paszach: w żywieniu drobiu problem ważny, jednakże nie dramatyczny
Zenon Zduńczyk; Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk,
Jan Jankowski; Katedra Drobiarstwa UW-M Olsztyn
Andrzej Koncicki; Katedra Chorób Patków UW-M Olsztyn
Jak to sygnalizowaliśmy we wcześniejszym tekście „Tłuszcz w żywieniu drobiu: komentarz do artykułu „Niekorzystny wpływ zjełczałych tłuszczów dla drobiu” (Hodowca Drobiu 2/2017) na przełomie XX i XXI wieku zrealizowaliśmy projekt badawczy „Wpływ stopnia utlenienia tłuszczu mieszanek paszowych na wskaźniki metabolizmu, zdrowotność i wzrost szczurów oraz indyków”. Bezpośrednim powodem zainteresowania tym zagadnieniem były częste spory producentów i odbiorców pasz dla drobiu, rozstrzygane przez sądy powszechne w żmudnym postępowaniu, z wykorzystaniem kontrowersyjnych, często wykluczających się ekspertyz, prezentowanych przez biegłych z zakresu chorób ptaków oraz paszoznawstwa i żywienia zwierząt.