Algi morskie w produkcji drobiarskiej
Anna Wilkanowska¹,²
¹Uniwersytet w Molise (Włochy)
²Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
W żywieniu drobiu stosuje się różne pasze i dodatki paszowe, których celem jest poprawa wydajności rzeźnej, właściwości fizykochemicznych, odżywczych, sensorycznych mięsa oraz funkcjonalnych cech produkowanych jaj. Źródłem energii i białka jest najczęściej ziarno kukurydzy, śruta sojowa, pszenica, olej rzepakowy. Składniki te uzupełnia się związkami mineralnymi, witaminowymi, aminokwasami, ziołami, probiotykami, prebiotykami. Ostatnio prowadzi się wiele badań nad wprowadzeniem do żywienia drobiu nieśnego i rzeźnego alg morskich. Są one wykorzystywane w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym, a także i w rolnictwie – w żywieniu zwierząt i odżywianiu roślin. W przypadku produkcji drobiarskiej podaje się je w celu wzbogacenia mięsa i żółtka jaja w kwasy wielonienasycone, zwłaszcza z grupy n-3.