Strefa Drób

Hodowca Drobiu 7/2017

Produkcja drobiu w gospodarstwie ekologicznym

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 


Produkcja zwierzęca ma kluczowe znaczenie w organizacji produkcji rolnej w gospodarstwach ekologicznych. Jest ona nośnikiem materii organicznej oraz substancji odżywczych dla uprawianych gruntów poprawiając ich stan. Równie istotna jest dbałość o minimalizowanie zanieczyszczenia środowiska. Ekologiczna produkcja zwierzęca pozwala na realizację tego założenia.

Propolis jako dodatek w żywieniu drobiu

Maciej Kucharski; Uczestnik podyplomowych studiów z zakresu Chorób Ptaków i Drobiu Ozdobnego na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej SGGW (2016-2018), Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi


W pracy opisano wpływ propolisu na zdrowie i produkcyjność żywionych nim ptaków. Przedstawiono funkcje propolisu i jego wytwarzanie przez pszczoły miodne. Scharakteryzowane najważniejsze funkcje propolisu. Zaprezentowano wpływ tego związku na bakterie i grzyby oraz możliwość usuwania toksycznych metali z organizmów zwierząt przy wykorzystaniu produktów pszczelich. Wykazano korzystne stosowanie naturalnych stymulatorów odporności w produkcji drobiarskiej. Przedstawiono wpływ stosowanego propolisu na obniżenie stresu u ptaków na fermie.Słowa kluczowe: propolis, odporność, kura, brojler, stres.

Popularne efektywne mikroorganizmy i realne korzyści z ich stosowania w zakresie jelit i... nie tylko

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 



Probiotyki, które określane są również mianem efektywnych mikroorganizmów (ang. effective microorganisms), coraz częściej znajdują zastosowanie jako dodatki paszowe w nowoczesnych systemach produkcji. Dane pochodzące z literatury naukowej podkreślają ich rolę w poprawie efektywności wykorzystania paszy, szybszym tempie wzrostu ptaków, profilaktyce chorób przewodu pokarmowego, ale również w utylizacji szkodliwych związków azotu powstających w rezultacie utrzymywania drobiu. Zdarzają się jednak opinie hodowców, że wprowadzenie efektywnych mikroorganizmów nie przyczyniło się do żadnych konkretnych zmian w obrębie ich stada. Od czego więc zależy skuteczność stosowanych dodatków probiotycznych i jakie dokładnie wymierne korzyści ekonomiczne może przynieść podawanie ich zwierzętom?

Rzepak jako materiał paszowy w żywieniu drobiu

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 


Rzepak (Brassica napus) jest jedną z flagowych roślin oleisto-białkowych na świecie. We florze Polski ma status efemerofitu i kenofitu, tzn. gatunku obcego pochodzenia, któremu w wyniku skrzyżowania z rodzimymi gatunkami udało się na trwałe zaaklimatyzować. Nazywany jest czasem „soją północy”. Początków uprawy rzepaku należy poszukiwać w Azji, a dokładnie w Chinach. Wiek znalezionych tam, podczas wykopalisk archeologicznych, nasion tej rośliny ocenia się na 6000 do 7000 lat. Ponadto, pierwsze chińskie pisemne wzmianki dotyczące rzepaku mają około 2500 lat.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.