Strefa Drób

Hodowca Drobiu 3/2018

Wady mięsa i miopatie mięśni we współczesnym przemyśle drobiarskim

Giuseppe Maiorano; Uniwersytet Molise, Wydział Rolnictwa, Środowiska i Nauk o Żywności, Włochy


Przez ostatnie 50 lat, liczba ludzi na świecie wzrastała szybciej niż kiedykolwiek wcześniej i gwałtowniej niż możemy się tego spodziewać w przyszłości. Stąd wzrasta również popyt na mięso. Mięso z kurcząt jest ważnym źródłem białka dla znacznej części światowej populacji ludzi. Szacuje się, że globalna populacja kurcząt wynosi 23 miliardy ptaków, czyli około 3 ptaków na jednego człowieka. Jest to liczba prawie pięciokrotnie wyższa niż pięć dekad temu.

Czym różni się soja krajowa od importowanej?

Zuzanna Wiśniewska, Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Tomasz Kołata


Soja Glycine max (L.) Merr. to roślina oleista z rodziny Fabaceae zajmująca jedno z czołowych miejsc w światowej uprawie roślin jadalnych, uznawana za ważne źródło białka. Soja jest ceniona głównie ze względu na skład chemiczny nasion tj. wysoką zawartość białka ogólnego (33-45%) i wysoką zawartość oleju (18-22%) o znacznej koncentracji nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz innych znaczących substancji aktywnych (lecytyna czy izoflawony).

Cel: eliminacja antybiotyków z produkcji drobiarskiej

W opolskiej podstrefie Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej „INVEST-PARK” przy ul. Północnej, powstało nowoczesne Centrum Naukowo-Badawcze Ladrob, którego założycielem jest lek. wet. Łukasz Latała.

Przyszłość nowości w drobiarskiej produkcji

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS


Należy oczekiwać, że w wyniku wprowadzania nowych metod precyzyjnego żywienia, zastosowanie robotów i wywierania przez społeczeństwo presji na producentów, radykalnie zmienią się metody produkcji drobiarskiej (Ruiz 2017).

Dr Pearse Lyons, prezes i założyciel Alltech zmarł w wieku 73 lat

[LEXINGTON, Kentucky] – Firma Alltech z wielkim smutkiem informuje o odejściu założyciela i prezesa firmy, dr Pearse'a Lyonsa. Pearse Lyons zmarł w czwartek, 8 marca, na skutek ciężkiej choroby płuc, która rozwinęła się podczas jego rekonwalescencji po operacji serca. Miał 73 lata.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.