Strefa Drób

Hodowca Drobiu 8/2018

Uszlachetnione komponenty białkowe w żywieniu drobiu

Jarosław Iwaniuk; Główny Technolog Rozwoju Produktów ZUBR



Spektakularny wzrost produkcji drobiu w Polsce w ostatnim czasie spowodował również zwiększone zapotrzebowanie na komponenty paszowe, głównie deficytowe w naszym kraju komponenty białkowe. Odpowiedzią są nowe komponenty z linii Protina i Amirap, produkowane w technologii unikalnej na skalę europejską, w Zakładzie Uszlachetniania Białka Roślinnego w Osieku.

Probiotyki i dodatki ziołowe jako sposób na produkcję drobiu bez antybiotyków

Teresa Skiba, Magdalena Dymek; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu



Wprowadzenie zakazu stosowania w paszach dla drobiu (oraz innych gatunków zwierząt konsumpcyjnych) antybiotykowych stymulatorów wzrostu, spowodowało, że zabiegi żywieniowe są ukierunkowane na zachowanie właściwej równowagi mikrobiologicznej w przewodzie pokarmowym zwierząt. Wycofanie antybiotyków z żywienia drobiu wymaga modyfikacji (poprawy) warunków utrzymania ptaków, zwiększenia czystości pasz oraz zmian w programie żywienia. Eksperci UE obok argumentów natury weterynaryjnej i medycznej, brali również pod uwagę uzyskany dzięki temu atrybut większej atrakcyjności dla konsumentów mięsa drobiowego. Powstają coraz bardziej wyspecjalizowane dodatki paszowe, które dzięki swoim właściwościom zdrowotnym doskonale zastępują antybiotyki. 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.