Strefa Drób

Hodowca Drobiu 1/2019

Znaczenie kwasów humusowych w produkcji drobiu

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

 

W żywieniu drobiu stosuje się coraz więcej różnego rodzaju materiałów oraz dodatków paszowych, zwłaszcza po wprowadzeniu w krajach Unii Europejskiej zakazu stosowania antybiotyków paszowych oraz po wycofaniu z receptur mączki mięsno-kostnej. Konsekwencją był wzrost zainteresowania roślinami specjalnymi takimi jak zioła, tłuszczami roślinnymi i rybnymi, produktami ubocznymi przemysłu rolno-spożywczego, do których zaliczany jest glicerol i drożdże. Okazało się również, że coraz więcej osób z branży zwraca uwagę na surowce kopalne np. torf, glinokrzemiany. Ich zadaniem było utrzymanie drobiu nieśnego i rzeźnego w optymalnej kondycji zdrowotnej. Drugim celem stosowania wymienionych komponentów było wzbogacanie produktów odzwierzęcych w bioaktywne składniki. Zaczęto coraz częściej stosować w diecie drobiu kwasy humusowe.

Program Agro Days. Dni Hodowcy 2019

DeHeus

 

Agro Days. Dni Hodowcy to nie tylko ponad 90 firm z branży agro, które już 2 i 3 lutego w Warszawie, w hali Global Expo, zaprezentuje swoją aktualną ofertę. Ważnym elementem wydarzenia jest część konferencyjna, w ramach której zaplanowano kilkadziesiąt paneli dyskusyjnych i warsztatów. Wystawę otworzy konferencja „Żywność pod presją? Odpowiedzialna produkcja, świadoma konsumpcja” z udziałem m.in. Łukasza Dominiaka – dyrektora Krajowej Rady Drobiarstwa, Adama Zaleskiego – dyrektora generalnego De Heus czy też Damiana Kordasa – finalisty programu kulinarnego MasterChef.

Muszle morskie. Produkt naturalny o szerokim spektrum działania

Kompasz

 

Wapń jest podstawowym składnikiem mineralnym organizmu. Występuje między innymi w kościach, płynach ustrojowych, ścięgnach i stawach. Niedobór tego składnika powoduje znaczne upośledzenie układu ruchu, krzywicę, kruchość kości – osteoporozę, próchnicę, zmniejsza wytrzymałość skorupy, liczby i masy jaj oraz pogarsza wylęgowość.

Hodowla drobiu w Polsce w latach 1918-2018

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS

 

W minionym wieku polskie drobiarstwo dotknęły dwa olbrzymie kataklizmy tj. pierwsza i druga wojna światowa. Kraj nasz, przez ponad 123 lat podzielony między Austrię, Prusy i Rosję, natychmiast po odzyskaniu niepodległości w 1918 r., przystąpił do odbudowania zrębów hodowli i chowu drobiu. Przy Ministerstwie Rolnictwa został utworzony Referat Drobiowy, a państwo zaczyna udzielać rolnikom pomocy finansowej w postaci pożyczek lub subwencji na budowę kurników czy zakupu rodowodowego materiału.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.