Wpływ stresu cieplnego na drób. Jak ograniczyć wpływ na ptaki i zapobiec utracie wydajności w okresie letnim?
Jenifer Maurin
Ocenia się, że połowa ptaków hodowanych na całym świecie cierpi z powodu stresu cieplnego w okresie letnim. Pierwsze widoczne oznaki to zwiększenie spożycia wody, jednak niedawno przeprowadzone badania wykazały również, że nadmiernie gorące warunki mają wpływ na strukturę jelit i ich przepuszczalność. Ograniczone spożycie paszy oraz pogorszona integralność i funkcjonowanie jelit skutkują zmniejszonym pobieraniem energii, dyskomfortem zwierząt oraz ograniczonymi parametrami wydajności związanymi z miesiącami letnimi. Efektywne systemy kontrolowania temperatury budynku to pierwszy krok w kierunku zapanowania nad tym problemem. Systemy te mogą jednak być wrażliwe na nagłe lub nadmierne zmiany temperatury. Zarządzanie temperaturą może zatem być aktywnie wspierane strategiami naturalnego odżywczego żywienia.