Strefa Drób

Hodowca Drobiu 4/2020

Czosnek i preparaty czosnkowe jako alternatywa dla antybiotykoterapii w stadach brojlerów

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Optymalizacja kosztów żywienia stanowi kluczowy element produkcji drobiarskiej. Hodowcy drobiu starają się je ograniczyć, tak by uzyskać jak największy dochód końcowy. Optymalizacja diety, w połączeniu z utrzymaniem stada w dobrej kondycji, stanowi ogromne wyzwanie. Dodatki paszowe korzystnie wpływające na jelita oraz zdrowie ptaków stanowią cenne rozwiązanie.

Udział koncernów hodowlanych w rozwoju produkcji brojlerów

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS

 

Wg szacunków ONZ (2017), w 2050 r. na ziemi będzie żyło ok. 9,8 miliardów ludzi, a większość z nich – szczególnie klasy średniej – będzie pochodziło z rozwijających się krajów w Azji, Ameryce Łacińskiej i Afryce. Siła nabywcza tych ludzi, w większości Azjatów, wzrośnie z 35 do 65 USD. Udział światowej populacji w klasach średnich, osiągnie 64% światowej ludności, między 2015 a 2030 rokiem.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.