Strefa Drób

Hodowca Drobiu 6/2015

Szczepienia jako jedna z podstawowych strategii walki z kokcydiozą w stadach reprodukcyjnych brojlerów kurzych

Agnieszka Wilczek-Jagiełło; UP Lublin


Kokcydioza to powszechnie występująca w stadach drobiu jednostka chorobowa będąca rezultatem infekcji pierwotniakami z rodzaju Eimeria. Schemat rozwoju zakażeń kokcydiami, jak również chemiczne metody ich zwalczania, znane są od dawna, a mimo to pierwotniaki te wciąż pozostają jednym z najbardziej uciążliwych ekonomicznie zagrożeń zdrowotnych w stadach brojlerów kurzych.

Ile grochu można wprowadzić do mieszanki dla kurcząt rzeźnych?

Mariusz Pietras, Tadeusz Barowicz; Instytut Zootechniki-PIB w Krakowie

 

Dlaczego rośliny strączkowe?

    Poekstrakcyjna śruta sojowa od lat jest podstawową paszą wysokobiałkową mającą zastosowanie w żywieniu zwierząt monogastrycznych, w tym drobiu. Charakteryzuje ją idealny skład aminokwasowy białka, wysoka wartość energetyczna oraz niski poziom włókna. Ponadto, podczas ekstrakcji oleju następuje w niej inaktywacja większości substancji antyodżywczych, naturalnie występujących w pełnotłustych nasionach soi.

Nasiona bobiku w dietach dla drobiu

Anita Zaworska; Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Uniwersytet Przyrodniczy Poznań


Bobik (zwany inaczej bobem pastewnym) (Vicia faba minor) to roślina, która występuje pod jedną nazwą łacińską razem z bobem (Vicia faba major). Negatywny wpływ odmian wysokotaninowych bobiku na wyniki produkcyjne drobiu przyczyniły się do wykluczenia tych nasion z mieszanek przemysłowych. Główną (choć nie jedyną) przyczyną pogarszającą wykorzystanie odmian bobiku były taniny (nasiona odmian wysokotaninowych zawierały ok. 0,5 mg tych związków na kg suchej masy). Zaliczane do substancji antyodżywczych – (z ang. anti-nutritive factors) zwane także ANF. Ze względu na gorzki smak nasion powodowany przez taniny, bobik był niechętnie pobierany przez zwierzęta. W ostatnich latach powstały nowe – współczesne odmiany bobiku charakteryzujące się dziesięciokrotnie mniejszą koncentracją tanin w suchej masie. Pozwoliło to dać szanse na powtórne wykorzystanie nasion bobiku w żywieniu zwierząt monogastrycznych.

Wpływ diety na skład mikroflory przewodu pokarmowego kurcząt brojlerów

Anna Wilkanowska; Uniwersytet w Molise (Włochy)


Ważnym czynnikiem wpływającym na stan zdrowotny kurcząt brojlerów, efekty chowu, trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych jest mikroflora przewodu pokarmowego. Ustabilizowana mikroflora jelitowa często określana jest mianem fizjologicznej mikroflory jelitowej, ponieważ zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jej cechy charakterystyczne to zdolność zasiedlania błon śluzowych, adaptacja do zasiedlanych krypt bez zagro­żenia zakażeniem w miejscu bytowania oraz zdolność odtwarzania się po zaburzeniu składu.

Olej lniany jest dobry na linoleum, pokost, farbę olejną, ceratę i kit okienny

Teresa Majewska; Katedra Drobiarstwa, UWM Olsztyn


W ostatnich kilku latach, kiedy mamy nadprodukcję żywności, kiedy świat stawia na jakość produktów spożywczych, kiedy z powodu otyłości ludzi mamy epidemię chorób metabolicznych, pasze dla drobiu natłuszcza się i to wbrew upodobaniom drobiu i trzody chlewnej oraz logice, oferuje się do tego celu nawet olej lniany. Mało tego, nazywa się to „innowacją naukową” i tłumaczy się to troską o zmianę profilu kwasów tłuszczowych w mięsie, tłuszczu i w żółtkach jaj, celem poprawy ich jakości i walorów prozdrowotnych dla ludzi.

Rośnie produkcja indyków

Marian Biegański, Indyk Lubuski


Produkcja indyków w Polsce znajduje się obecnie w fazie dynamicznego wzrostu. Wstawienia piskląt indyczych w 2014 r. były wyższe o 12,8% niż rok wcześniej. Za 4 miesiące 2015 r. znów są wyższe o 18,4% niż w roku poprzednim. Jest to najwyższe tempo wzrostu produkcji indyków w Europie.

Polska drobiarstwem stoi

Szacuje się że w 2014 roku wytworzono w Polsce ok. 2210 tys. ton mięsa drobiowego, tj. o 12-13% więcej niż w roku poprzednim. Było to znaczące przyspieszenie dynamiki produkcji, która w 2013 roku wyniosła tylko 2,6%. W pierwszym półroczu 2014 roku produkcja mięsa drobiowego zwiększyła się o 11,8%, a w drugim o 12,5%.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.